Magazin

Ko je bio Džordž Flojd, čovek zbog kog se digla Amerika?

Đordž Flojd je Afroamerikanac kog je policajac ubio prilikom hapšenja u Minesoti.

Amerikanci mogu biti nemi na mnogo stvari, ali smrt ovog čoveka ne samo da nije prošla nezapaženo, već je podigla Ameriku na noge.

Ko je bio Džordž Flojd?

Na ovo pitanje još uvek nema preterano opširnog odgovora, ali ono što je dosad poznato je da je Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Severnoj Karolini, a odrastao je u Hjustonu u Teksasu, gde je kao mladić bio dobar sportista, pre svega u američkom fudbalu i košarci.

Pre šest godina doselio se u Minesotu gde je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao „nežnog džina”. Imao je dve kćerke od 6 i 22 godine koje žive u Teksasu.

Sve se desilo zbog 20 dolara

Flojd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mere ograničenog kretanja. 25. Maja 2020. On je hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sedi u kolima „pod dejstvom” neke supstance koja se ne imenuje, verovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izveštaju.

Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu videli to opiranje, što potkrepljuju video snimcima. Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Čovin.

Svi snimci pokazuju da je Flojd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila gde su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da u automobil uđe.

U tom trenutku su ga policajci oborili na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji, prenosi RTS.

Kako je ubijen?

Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomeri, Čovin mu je kolenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta.

Ubistvo Džordža Flojda
Foto: Profimedia

Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola, ako bude mogao da se pomera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao mamu. Posle šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas.

Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima.

Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo pozvali su hitnu pomoć. Hitna pomoć ga je bezuspešno reanimirala i odvezla u bolnicu gde je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Kontroverze oko smrti

Prvi izveštaji tvrdili su da Flojd nije umro davljenjem već najverovatnije sticajem okolnosti zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u telu. Sada se to preispituje kao i svi snimci sa lica mesta uključujući i one sa kamera koje su nosili policajci.

Flojd i policajac Derek Čovin radili su kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica. Dodala je da je Čovin bio blagonaklon prema Hispano-amerikancima, ali da je zbog ponašanja prema Afroamerikancima na takozvanim „Afričkim noćima” u klubu sa njim nekoliko puta “razgovarala”.

Ubica Džordža Flojda
Foto: Tanjug/Courtesy of Ramsey County Sheriff’s Office via AP

Ispostavilo se da Čovin ima problematičnu prošlost. On je u policiji od 2001. Učestvovao je u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu. Sva četiri policajca su razrešena dužnosti i otpuštena, a protiv Čovina je podignuta optužnica za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Ono što je usledilo nakon svega ceo svet prati iz minute u minut. Amerika se digla i čini se da je smrt ovog čoveka bila samo kap koja je prelila čašu punu potiskivanog nezadovoljstva. Protesti se organizju širom zemlje.

Prema poslednjim informacijama protestanti su stigli do Bele kuće, zbog čega je angažovana Nacionalna garda i Tajna služba SAD, a predsednika Donalda Trampa su, radi bezbednosti, sklonili u podzemni bunker.

Izvor: Nova.rs

 

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Zaboravili ste da napomenete da je taj „nežni džin“ odležao 5 godina pre no što se doselio u Minesotu…

    • to uopste nije bitno,znaci po tvome mozes da ubijes coveka sto je lezao tamo neku robiju i to da ga ubijes na tako gnusan nacin

    • Manje je bitno ko je bio i cime se bavio Flojd, ono sto je bitno je da je jos jedan covek koga je u svojoj bahatosti ubila americka policija.
      Pri tom je reakcija policije bila potpuno nesrazmerna onome za sta se Flojd sumnjicio.

2.7K Shares
2.7K Shares
Share via
Copy link