Lifestyle Magazin Vesti Novi Sad

Aleksandar Ilić – umetnik čiji crteži postaju “živi”

Ukoliko ste se pitali zašto neko danas radi portrete kada postoje fotografije, iznenadili biste se koliko su traženi crteži Aleksandra Ilića. Ova umetnička dela su toliko realistična da retko ko poveruje da su u pitanju crteži, a ne fotografije. Na Fejsbuk stranici ima preko 120 hiljada fanova, a na Instagramu preko 120 hiljada pratilaca. Njegov rad su pohvalile svetske poznate ličnosti poput Šakire. Aleksandar se bavi crtanjem ceo život, a nikada nije išao na časove.

crtez

Koje svetske zvezde su videle tvoje radove?

– Moje radove su videle mnoge poznate ličnosti, kao što su Shakira, P!nk, Alyssa Milano, Rose McGowan, Cara Delevingne, Inna, Alexandra Stan, Antonia, Martin Garrix. Najdraže mi je zbog Šakire jer je ona moj crtež objavila na sve tri društvene mreže. Veoma lep osećaj.

Koliko dugo se baviš crtanjem?

– Ozbiljno se bavim crtanjem već 2 godine. Moj hobi je postao  veoma ozbiljan posao. Crtam čitav život, a nikad nisam išao na časove, mislim da se čovek rodi sa talentom.

Kakva je to negativ tehnika koju koristiš?

– Za negativ tehniku ili obrnuto crtanje sam saznao pre 2 godine surfujući po internetu. Prilično je jednostavna. Sve što vam treba jeste skroz crna slika sa malo svetlih delova. Ona se prebaci u negativ i dobije se bela slika sa malo tamnih delova. Isto tako nacrtate, ali povremeno stavite negativ efekat na kameru da vidite da li je dobro. I na kraju kada završite rad, skenirate ga, prebacite u negativ i dobićete pravu sliku.crtez-1

Može li u Srbiji da se živi od crtanja?

– U Srbiji može da se živi od crtanja, ali ne toliko kao u inostranstvu. Oni mnogo više cene umetnost.

Koliko ti vremena treba za jedan portret?

– Za jedan portet standardnih dimenzija mi je potrebno oko 2 dana, ali opet sve zavisi od broja osoba na slici i formata. Nekada mi treba i do 5 dana.

Ko je sve zainteresovan za tvoje radove?

Uglavnom crteže poručuju da bi poklonili nekom, ili za sebe. Dobijam porudžbine širom sveta. Australija, Amerika, Nemačka, Litvanija, Italija, Engleska, Hrvatska, Srbija…

aleksandar-ilic

Koji su tvoji planovi što se tiče crtanja?

– Trenutno mi je u planu da još više usavršim svoju tehniku crtanja, jer težim ka hiperrealizmu. Možda da jednog dana otvorim svoj studio, nikad se ne zna.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku