Novi Sad

Marta Makarić: kad vrhunski IT stručnjak portretiše poznate Novosađane

Neki talenti dugo čame u nama, skriveni i neiskazani, a onda jednostavno buknu, eksplodiraju, i ostave u čudu sve, pa i nas same. Marta Makarić, vrhunski IT stručnjak, volela je da crta u vreme kad je još bila tinejdžerka, ali studije matematike, porodica, potom programiranje, jednako kreativno kao i umetnost, odvojili su je od mladalačke ljubavi kojoj se vratila nakon toliko godina. Ni slutila nije da će njeni radovi, portreti koje crta grafitnom olovkom prema fotografijama svojih modela, privući veliku pažnju ljubitelja umetnosti, toliku da, nakon tri samostalne izložbe u Novom Sadu, priprema i četvrtu – u Beogradu.

Lajos-Lajko

“Crtam drage ljude, članove porodice i prijatelje, a olovke se obično latim noću, u tišini, kad se umorim od rada na računaru”, ističe umetnica, među čijim modelima ima mnogo znamenitih Novosađana, ali i Beograđana.

Osim svog oca, Lajoša Lajka koji je rukovodio gradnjom Žeželjevog mosta i novosadske železničke stanice, portretisala je zeta, poznatog književnika Vladislava Bajca, sestru Veru Lajko Bajac, članicu kultnog benda “Laboratorija zvuka”, sestričinu Stašu, jednu od najuspešnijih mladih scenaristkinja na ovim prostorima, legendarnog fudbalera Vojvodine Radomira Krstića, doajena jugoslovenskog turizma Mišu Kurjačkog, čuvenog arhitektu Miroslava Krstonošića, najpoznatijeg radiologa u Novom Sadu dr Mirjanu Dobrosavljev, balerinu SNP Sonju Batić, vlasnika vinarije “Mačkov podrum” Savu Jojića…

“Na svim ovim slikama očevidno je da je umetnica duboko prožeta poštovanjem portretisanog. Ona pažljivo zagleda u osobenosti modela, znalački ponire u njegovu dušu da bi ga što delikatnije protumačila linijama, crticama i tačkama, kao i odblescima i senkama.

Vladislav-Bajac

Svojim opusom Marta Makarić je pokazala da joj, kao izraz duhovnog doživljaja, crtanje pruža jedinstveno osećanje stvaralačke radosti, na zadovoljstvo publike koja njenu umetnost uvek dočekuje s uzbuđenjem”, naglasila je istoričarka umetnosti Ksenija Katanić na nedavnom otvaranju treće samostalne izložbe Marte Makarić u novosadskom kafeu “Sketch”.

 

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
339 Shares
339 Shares
Share via
Copy link