Magazin Putovanja

Albanac se vratio u rodno selo i od njega napravio atrakciju koju turisti obožavaju

Mirzi i zanave albanija

U albanskom selu Fishte/Lješ nalazi se simpatičan restoran koji gostima pored tradicionalne albanske hrane nudi i smeštaj ali i neobičan ambijent. Nalazi se na samo dva sata od granice sa Crnom Gorom, a kada jednom odete, vratićete se sigurno ponovo.

Mrizi i Zanave je zanimljiv spoj tradicije i modernog što se da videti kroz svaki segment, od arhitekture preko kuhinje, usluge, proizvodnje hrane. Agroturizam je sertifikat koji ovo imanje ponosno nosi. Ovo mesto je u isto vreme hotel, restoran, farma, vinarija i još mnogo toga.

Vlasnik ovog porodičnog biznisa je kao mladić u potrazi za poslom otišao u Italiju. Stečena znanja iz oblasti prpreme hrane i uzgajanja kultura rešio je da primeni, ali u svojoj domovini i na svojoj zemlji.

Na temeljima stare porodične kuće izgrađen je centralni objekat čiji dizajn je oduševio arhitekte širom sveta.

Misli globalno – jedi lokalno je slogan po kome je Mrizi i Zanave poznat.

Preko 400 porodica iz okolnih sela radi za ovaj kompleks koji pored restorana uključuje i apartmanski smeštaj, suvenirnicu i prodavnicu domaćih proizvoda. Svaki predmet koji vidite ili kojim se služite je ručno proizveden, staklene čaše, zemljano posuđe, stoljnaci.

Pored zaokruženog sistema lokalnih dobavljača, hrana koju služe u restoranu je organska. Pripremana je od najkvalitetnijih sastojaka po staroj recepturi a poslužena tako da sva čula uživaju.

Deo bašte ovog restorana je u hrastovoj šumi što je poprilično nesvakidašnji ugođaj.

mirzi i zanave albanija

U blizini kompleksa su ambar i prostor gde boravi većina domaćih životinja koje uzgajaju i gostima je dozvoljeno da ga obiđu.

Lepota ovog mesta leži u njegovoj duboj vezi sa prirodom i tradicionalnim načinom života. Hrana se proizvodi onako kako se oduvek uzgajalo, bez pesticida, bez veštačkog uvećavanja prinosa.

Vlasnik restorana je želeo da se vrati u svoje selo i odatle svetu ponudi prirodnu hranu, tradiciju svoje zemlje i tradiciju svoje porodice. Sam je u jednom od intervjua rekao da ga je iznenadilo interesovanje stranaca i da nije očekivao da će se dobar galas o njemu tako daleko čuti.

TOP 9 magičnih destinacija u Bosni za letovanje kao iz bajke

 

 

20 Shares
Share via
Copy link