Magazin Putovanja

Za porodično letovanje u Albaniji potrebno 1.000 €, dnevni troškovi od 25 €

Plaža albanija Saranda
Foto: albanija.rs

Turistička sezona je u punom jeku, brojni naši sugrađani se već uveliko banjaju na moru, a neki malo imućniji su se vratili sa prve ture letovanja i već planiraju gde će provesti ostatak odmora.

Grčka i Crna Gora i Turska već decenijama važe za omiljene destinacije srpskih turista, a u poslednje dve godine sve je popularnija i Albanija, koja naše ljude privlači zbog prelepe obale i niskih cena, posebno u odnosu na ponudu u okolnim zemljama.

Posebno je postala popularna u vreme najžešće pandemije koronavirusa, kada za ulazak u zemlju nisu bili potrebni sertifikati o vakcinaciji, a srpski turisti sve više ističu gostoprimljivost albanskih domaćina.

25 evra dnevno po osobi minimum, plus prevoz

Na Fejsbuk grupi Albanija uživo, pokrenuta je tema koliko novca je potrebno prosečnoj porodici za odmor u ovoj zemlji.

Naravno, sve zavisi kakvi su vam prohtevi i na koji nivo luksuza ste navikli, ali neki opšti konsezus glasi da vam za opušteno porodično letovanje nije potrebno više od 1.000 evra.

albanija-letovanje

„Smeštaj je oko 10 evra po osobi za noć. Za hranu treba da izdvojite 10 do 15 evra po osobi (doručak u pekari, ručak u restoranu i giros za večeru). Individualni troškovi su od 5 do 10 evra (sladoled, ležaljke, piće). Dakle, 25 do 35 evra dnevno po osobi, ako ništa ne spremate sami, plus prevoz. Ako su sitna deca, naravno, potrošićete manje. Sve u svemu, poprilicno je jeftino, kada se uporedi sa zemljama u kojim inače letujemo mi sa Balkana“, podelila je svoje iskustvo Jelena.

Ako se odreknete restorana i ležaljki proći ćete jeftinije

„Mi smo sa gorivom potrošili oko 900 evra. Suprug, ćerkica i ja. Jeli smo i u restoranu, ali i u apartmanu, nismo se razbacivali, ali ni štedeli“, napisala je Ivana koja je sa porodicom u Albaniji letovala 7 dana.

„Zavisi šta se traži i koji je komoditet porodice. Slažem se da je potrebno 1000 evra, ali da se ni na šta ne misli. Obilaženje plaža, plaćanje ležaljki, ručkovi po restoranima, razne zanimacije za decu… Taj iznos bi trebao da bude dovoljan, može da se prođe možda i sa duplo manje, ako se odlazi na plaže bez ležaljki, a spremanjem gotovih jela uštedi se malo i na ručku“, napisala je Doris, dodajući da je neophodno precizno odrediti i ograničiti maksimalni iznosi dnevnog troška.

Uz šator i paštetu, može i za 100 evra

Bilo je naravno i nekih duhovitih komentara.

„Može se i za 500 evra letovati, a može i za 3000. Možeš i sa 100 evra 20 dana u šatoru na samoj plaži“, prokomentarisao je Mustafakemal.

„Ako uzmes ‘Argetu’, biće još jeftinje – sve zavisi za šta se odlučite“, prokomentarisao je „paradajz turizam“ Kiki.

„Prošlog septembra nas dvojica smo letovali u Golemu i potrošili smo 400 evra za 11 dana. Smeštaj, gorivo, hrana – sve. I ovog septembra planiram sličan budžet“, podelio je svoja iskustva Boban.

I Hrvati sve češće letuju u Albaniji

Da Albanija ne postaje popularna samo među srpskim turistima, već da i komšije iz Hrvatske, koji imaju sopstvenu rivijeru, sve više letuju u ovoj zemlji, prvenstveno zbog komoditeta koji se može dobiti za manje novca, potvrdio je i Zvonimir.

Ksamil, Albanija
Ksamil nazivaju i glavnim gradom albanske rivijere

„Letovali smo supruga i ja sa dvoje veće dece i boravili smo 5 dana u Draču, a 5 u Sarandi. Četiri dana smo išli automobilom na plaže u Ksamilu. Svaki dan smo jeli napolju, nismo nijednom kuvali u apartmanu. Svaki dan smo iznajmljivali četiri ležaljke, nismo štedeli ni na kolačima, sladoledu i kupili smo par suvenira. Svaki dan smo kupovali po marketima sokove, grickalice i sve što nam je potrebno. Bez ikakvog ‘stiskanja’ sa parama letovanje nas je izašlo 1500 evra. Tu su uljučeni i troškovi puta, auto-puta, tunela, osiguranja za auto i svega ostalog“, napisao je Zvonimir, koji je svojim sunarodnicima savetovao da do Albanije putuju preko Srbije i Kosova.

Srpskoj porodici otpao točak u albanskoj nedođiji, lokalci im sve rešili k’o da su braća rođena (FOTO)

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Tako je braćo patriLJote. hiljadarka po hiljadarka za nezavisno Kosovo i Metohiju i ALJbaniju do Niša !!!

96 Shares
Share via
Copy link