Magazin Putovanja

Albanija, od sjaja do letovanja iz pakla

albanija-letovanje

Ako ste rezervisali smeštaj u Albaniji preko Bukinga, savetujemo da proverite sa vlasnicima da li vaša rezervacija važi. Iskustva naših turista govore da ništa nije sigurno, te da se može dogoditi da posle previše sati naporne vožnje poljubite vrata. I ne samo to, nego da nastavite da tražite gde da prenoćite još dodatnih par sati. Još ako ste na put krenuli sa malom decom, sve se može pretvotiti u pravu agoniju bez kraja.

Ovo su neka od iskustava naših turista u Albaniji.

Lamela kandela

Za one kojima su usponi problem u vožnji ovo iskustvo će verovatno značiti u odabiru letovališta u Albaniji.

“Posle svih procitanih utisaka i pozitivnih i negativnih, odlučili smo da idemo u Valonu 10 dana i posle pročitanih recenzija uplatili smo hotel Časa Vancanze Nail. Prvo uspon do same kuće je smrt za lamelu a drugo kad smo se popeli gore, vlasnik nam je samo rekao nema mesta. Dve porodice sa 4 mala deteta su ostavljeni na ulici. Samo kaže nemam sobe, snađite se i doviđenja. Ni izvini da kaže.

U gradu za neke memljive apartmane su nam tražili po 60 i 70 EUR i na kraju evo nas na granici sa Crnom gorom. Restoran u kome smo jeli malo je reći da je žalosno. Donesu jedno jelo, pa posle 40 minuta drugo, pa tek onda salatu i na kraju kad nam je preselo doneli su ostala 3 jela. Porcije su žalosne, gore nego u našim kasarnama 90tih. Ne da me više nece videti nego neću Albaniju više ni spominjati.”

albanija
Foto: IntoAlbania

Buking, šta to beše?

Nemojte da se iznedadite ukoliko i pored uredno rezervisanog apartmana preko Bukinga ostanete bez istog, jer – dešava se.

“Ni slučajno nemojte da rezervišete ovaj apartman, prešli smo 1070 km sa malim detetom, platili depozit pre mesec i po dana, došli na adresu i ispalili nas, nisu hteli da nas prime jer su verovatno izdali za više para jer je sad sezona. Neljubazni grozni ljudi. Smučila mi se Saranda i Albanija cela zbog njih. Zatim mi se neki dečko zabio biciklom namerno u auto. Kad je video srpske tablice i smejao se kao lud dok sam se derala na njega. Tražili smo 10 sati smeštaj i nismo našli jer je prepuno ljudi. I sreća pa i nismo ostali tamo. Sada smo u Himarre i prelepo je nema puno ljudi pravo porodično mesto.”

Đubre na sve strane

Porodično letovanje ovoj porodici ostaje u sećanu kao najgore u životu.

“Trenutno sam sa porodicom u Vlore. I želim da podelim svoje iskustvo. Ovo je moje NAJGORE letovanje u životu. Jer:sve je prljavo i neuredno. Đubre i prljavština je na sve strane. Smeštaj je takođe loš i previše prljav.Voda je prljava, i “svašta” možete naći u njoj. Što se tiče hrane, ostaćete gladni. Ako odete u restoran u 16h da biste ručali u 70% restorana će vas vratiti jer spremaju samo od nekih 19h.Cene mnogo više nego u Srbiji, nikada više Albanija.”

Koliko para toliko muzike

Jedan od članova ove Fejsbuk grupe ukazao je na najčešće zamerke tokom letovanja u Albaniji.

“Jonska obala je poznata po vetru i talasima pa je tako sasvim za normalno da isti dignu pesak te da je voda mutna. Takođe normalno da isto mose morsku travu, prljavštinu i ostalo ka obali. To se zovu posledice vremenskih prilika.  Ručati četvoro za 30 eur nećete nigde. Ručak za dvoje je minimum 30 eur. Dva obroka, dve salate, dva pića. Osim ako taj ručak nije giros. Na sve to ukus i priprema hrane su daleko ispod standarda. Ko je jeo u restoranima na npr. Kefaloniji može da uporedi.

Smeštaj je jeftiniji nego u Grčkoj ali je lamela skupa. Ko se verao pa brdima Sarande kolima zna o čemu pričam. Do dobrih plaža se ide kozijim stazama. Što jako dobro utiče na vaš auto. Lamela kandela. Sve u svemu nema ni kod babe žabe i kada je jeftino zna se zašto je jeftino. Sve u svemu možete se odmoriti ali ako ste standarde postavljali na npr. Kefaloniji ne očekujte iste ovde. Uvek bilo i biće: KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE. Cene su u skladu sa uslugom i pratećom infrastrukturom.”

Letovanje od 1.700 evra

Jedna od članica ove grupe je na osnovu komentara izračunala da joj za letovanje za dvoje u Albaniji treba skoro 1.700 evra, malo li je?

“Samo malo, ležaljke 4000??? Ovo sam pročitala kod jednog člana, letuje u Sarandi. Da uzmem prosek 2000, taxi 2400 ( čitam, ako bi želeli da obiđemo dobre plaže moraš taksijem). Klopa u restoranu 3000 ( puta 2 ručak, večera), i u proseku da potrošiš po prodavnicama dnevno 1000…Suma sumarum 100 eura dnevno.Smeštaj, neka je u proseku 500 eura. I prevoz, ( da računam da se dođe autobusom ) 60 eura ( puta 2 ). Za dvoje to izađe oko 1700 eura za 10 dana. Da računam da se letuje u Sarandi. E sada mi vi recite da li je to skupo ili nije? Ja sam, ili loš matematičar i ekonomista ili sam blago retardirana. A do ovih cena sam došla čitajući komentare u grupi.”

Nije sve tako crno

Naposletku, nisu sva iskustva loša. Jedna porodica je naišla na razumevanje gazdarice koja im je savetovala da otkažu rezervaciju u njenom smeštaju i potraže mesto gde će uživati.

albanija-srbija

“Posto u zadnje vreme vidjam komentare kako su nekoga ispalili za smestaj,evo podeliću iskustvo sa vama. Rezervisali smo Hotel Mesun u mestu Himara putem bookinga (na letovanju smo bili od 6.07). Posle noćenja na Ohridu uputili smo se u Albaniju, put je kao što znate naporan pogotovo kada se ide sa dvoje male dece. Kada smo stigli do hotela (koji je na ozbiljnoj strmini,ali PRELEP smeštaj i jos lepši pogled) shvatili smo da smo pogrešili jer to definitivno nije za porodice sa malom decom.

Gazdarica nas je dočekala sa osmehom na licu i rekla da slobodno otkažemo rezervaciju preko booking-a (svi znate politiku bookinga,sta se dešava ukoliko ne otkažete rezervisan smeštaj na vreme) jer smatra da njen smeštaj nije za nas. Ja sam bila u neverici da ona na svoju štetu pristaje da otkažemo smeštaj. Toliku ljubaznost i razumevanje nisam doživela nigde za sve godine letovanja. Drugi smeštaj 30 metara od plaže na licu mesta našli smo za pola sata. A gazdarici Hotela Mesun smo neizmerno zahvalni na toplom dočeku i na razumevanju.”

U Albaniji je lečenje za Srbe besplatno, a lekari vas primaju kao rod rođeni

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ovo su samo individualna iskustva. Čak i u letovalištima od pet zvezdica će biti negativnih recenzija. Takođe, svako je mogao da napiše ove utiske, da li ste pozvali ove ljude da vam potvrde šta su napisali?

  • Ovo je tako daleko od istine, isto smo rezervisali dva meseca unapred hotel. Stigli smo u devet ujutru ulaz u sobe je u 14h, bez problema smo odmah dobili sobe, hotelnovv sve cisto svi ljubazni. Restorani svi sa cenama nizim od srbije i ogromnim porcijama, i u njima svi preljubazni. More je tirkizno jedino je algi bilo malo predvece i to su skupljali. Jedino sto dve lezaljke i suncobran se svuda placa od 500-1000 dinara jer su plaze od hotela. Hotel sa doruckom i prevoz je izasao 235 evra po osobi za dvokrevetnu sobu sa terasom. Tako da ta racunica od 1700 evra mi nije jasna

  • Samo ću reći, sram vas bilo. Sto osam mladića prosečne starosti 25 godina je dalo živote na granici sa tom Albanijom u koju sad svi trčite zarad sitne uštede u novcu, i to pre 20 i kusur godina. Sada bi imali svoje porodice i bili zreli ljudi. Licemeri jedni, SRAM VAS BILO.

    • Ok ako tako gledas, mog pradedu je konfiskovala ova drzava i strpala u zatvor i tamo je umro(samo zato sto nije bio u komunistickoj partiji) , da li to znaci da trebam da promenim drzavu gde zivim? Po tvom misljenju niko ne bi trebo da izadje iz kuce jer u poslednja dva milenijuma svako sa svakim je ratovao? U svakoj drzavi postoje monstrumi do coveka je ne do nacionalnosti

2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link