Srbija Vesti

Ličnu kartu daj na uvid, aloo: Napadnut aktivista koji je snimao nezakonito zatrpavanje Dunavca kod Futoga (VIDEO)

Dalibor Ćalić(42), aktivista Futoške inicijative, napadnut je dok je mirno stajao na nasipu i svojim mobilnim telefonom snimao zatrpavanje Dunavca kod Futoške obale. Radnici i vlasnik kompanije „Svetorog“ pozvali si policiju koja je legitimisala Ćalića, tražeći mu da prekine sa emitovanjem lajv snimka putem Fejsbuka.

Nevladina organizacija Futoška inicijativa već neko vreme obaveštava javnost i nadležne službe na nezakonite radnje na ovom lokalitetu. Oni upozoravaju da se nelegalno i neodgovorno zatrpava korito Dunava na potezu Veternik – Futog, da se ograđuje javni prostor, zatrpava Dunavac kod Futoške obale te da šleperi velikog gabarita svakodnevno ugrožavaju nasip po kojem oni nemaju pravo da saobraćaju.

Ista organizacija objavila je da je u sredu dobila prvu pismenu potvrdu od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine da se kompaniji „Svetorog“ zabranjuju sve dalje aktivnosti na ovom području dok se ne ispoštuju svi preduslovi zaštite životne sredine, prenosi 021.

Aktivista Dalibor Ćalić želeo je lično da se uveri u prestanak radova, a na samom terenu snimio je da su radovi i dalje u toku. Njega su verbalno napali radnici i vlasnik ove kompanije, a ubrzo je došla i policija koja je agresivnim stavom zatražila od Ćalića da prestane sa snimanjem.

– Evo dolazi i policija pa ćemo da vidimo šta kažu. Dobar dan gospodo – rekao je Dalibor službenom licu koje je u tom trenutku izlazilo iz vozila. Nakon pretećeg tona i zahtevanja da od Ćalića da, iako na javnoj površini, prestane sa snimanjem iznervirani policajac nepristojno se obratio mirnom aktivisti.

MUP službenik Futog
Foto: Printscreen FB

– Ličnu kartu daj na uvid, alo – teško je pronalazio svoje vaspitanje i pristojnost predstavnik MUP-a Srbije.

On je službenim licima dao svoju ličnu kartu na uvid, pritom im objašnjavajući kako „Svetorog“ nema dozvolu za radove te da je „ovo ovde sve nelegalno“, misleći na radove koji se sprovode. Na njegove reči policajac je dao zanimljiv odgovor.

– Ama, mene ne zanima. Reši će to ko treba da reši. Šta nas briga gde je legalno, šta je nelegalno. Šta to nas briga – izrekao je policajac, državni službenik, predstavnik i zaštitnik zakona i građana.

Težak kriminal u Vojvodinašume: Državna šuma na ekološkoj obali Dunava postala vlasništvo bogataša bliskog svakoj vlasti

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

412 Shares
412 Shares
Share via
Copy link