Magazin

Ako ste žena koja apilicira za posao u Srbiji, očekujte ovakav odgovor

U potrazi za stalnim zaposlenjem, mlada devojka iz Niša prijavila se za posao na poziciji promoterke.  Nakon uredno poslate aplikacije, stigao je i odgovor potencijalnog poslodavca.

Naime, od nje je zatraženo da pošalje fotografije čitavog tela, kao i informacije o visini i težini, prenosi portal b92. 

Nakon mejla u kome je zatraženo da odgovori na prilično neuobičajena pitanja, 20-godišnja devojka se zapitala da li su ova pitanja uobičajena i dozvojena od poslodavca, kao i da li samo zgodne i lepe devojke mogu da dobiju posao.

Ona se obratila ekipi emisije 150 minuta, koja se bavila ovom temom, zbog čega je u svoj studio pozvala Brankicu Janković, poverenicu za rodnu ravnopravnost.

Brankica je priznala da je ovo tipičan primer diskriminacije, kao i da su ovakve prijave veoma česte.

„Najčešće pritužbe koje nam stižu od naših građana i građanki su upravo takve, da su često diskriminsani prilkom pokušaja da pronađu posao. Ovo je jedan školski primer diskriminacije i zbog toga pozivam da podnese pritužbe povereniku za zaštitu ravnopravnost“, kazala je Jankovićeva.

Ono što nas je najviše zanimalo jeste šta sve poslodavac sme da zahteva od nas, a šta je krajnje neprimereno?

„Kada tražite osobu za radno mesto, zabranjeno je da objavljujete takve oglase ili da na osnovu toga donosite odluku, da tražite posebno pol, godine života, fizički izgled, ako tražite nekom fotografiju da mu dostavite.“

A kao najgori primer Brankica navodi da su neki poslodavci propisivali indeks telesne mase.

Oglas ovog Novosađanina je naša surova slika i prilika

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ta žrtva nema stav. Ja svakog, svakog apsolutno, bivšeg poslodavca po imenju javno isprozivam zbog neplaćanja, uvreda, kašnjenja isplata, pretnji ili sl. E sad, u Srbiji mi se desilo da se građani čude što ja to radim. Začuđene i treba maltretirati jer su glupi i nisu ni svesni svoje žrtve. Ja ne dam!

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
Copy link