Dora Vukšić je mlada preduzetnica iz Nove Gradiške u Hrvatskoj. Ona je u decembru prošle godine otvorila restoran brze hrane „Peppers Sweet n’ salty“ i u njemu ponudila svima koji su gladni, a ne mogu da priušte hranu, besplatan topli obrok.
„Ako ste gladni, a niste u mogućnosti da platite – kod nas uvek možete dobiti nekakav topli obrok! Platićete kada budete mogli ili nikada! Niko ne zaslužuje da bude gladan“, napisala je Dora uoči otvaranja, a prenosi portal 021.
Poučena ličnim iskustvom
Dora se, kako kaže, na ovaj gest odlučila jer je i sama iskusila kako je to kad nemaš novca čak ni za hranu.
„Kada sam bila srednjoškolka, ostala sam trudna i odlučila da ću, uprkos svemu, postati mama. Kako sam zbog trudnoće prekinula školovanje, otišla sam u Nemačku, trbuhom za kruhom.
Nije bilo nimalo lako, dobijala sam uglavnom poslove čišćenja.
U sećanje su mi se trajno usekli dani pre prve plate, kada smo, moj dečko i ja, neretko i gladovali.
Osetivši na vlastitoj koži koliko je teško preživeti kada nemaš novca, čak niti za hranu, odlučila sam da ću, čim stanem na svoje noge, učiniti sve da ljudi, bar oni koji žive u mom susedstvu, ne budu gladni, jer u 21. veku, to jednostavno nije dopustivo“, kaže 21-godišnja Dora.
Posle lične tragedije, novosadski bračni par rešio problem koji je država ignorisala
Zadovoljni radnici – ključ uspeha
U Hrvatsku se, zbog komplikacija u trudnoći, vratila pre nešto više od dve godine i od tada je, kako kaže, radila za nekoliko poslodavaca.
Iskorišćavanje radnika, neplaćanje prekovremenih sati, bahat i drzak odnos prema zaposlenima, izostanak plate, sve to što je u kratko vreme doživela na poslovima na kojima je radila, kaže, ne želi priuštiti radnicima svog restorana, jer, uz zadovoljne goste, ključ za uspeh u poslu su, uverena je Dora, zadovoljni radnici.
„Imam tek 21 godinu i ovo je moj prvi ulazak u svet preduzetništva. Uspela sam od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da dobijem 55.000 kuna podsticaja za samozapošljavanje, no u restoran smo uložili mnogo više.
Ipak, nisam od onih koji žele da im se uloženo vrati preko noći. Trenutno nas je zaposleno četvoro, i svi, dakle i radnici i ja, imamo iste plate – krećemo od minimalca, svi prekovremeni sati biće uredno plaćeni, a čim budem u mogućnosti svojim ću zaposlenima, pre nego sebi, povećati platu“, kaže mlada preduzetnica.
Zakon kao kamen spoticanja
Prošlog četvrtka, primera radi, odlučili su da podele desetak obroka, a onima koji se odluče da iskoriste njihovu ponudu garantuju anonimnost. Dorin nadasve human i za ovo vreme neuobičajen pristup poslu, zaprepastio je, kaže, i njene najbliže prijatelje.
„Svi su se prijatno iznenadili, no ima i onih koji su mi rekli da sam luda, pitajući me kako mogu nekoga besplatno da hranim kada živim upravo od prodaje hrane.
Iako sam u ovom poslu nova, verujem da svaki ugostitelj može, bez da ugrozi svoje poslovanje, dnevno da daruje najmanje deset toplih obroka, a onaj ko ni to ne može, možda bi trebalo da stavi ključ u bravu.
Nažalost, zakonska regulativa oko darivanja hrane bila je kamen spoticanja. Ne znam kako će, po tom pitanju proći i ova moja ideja, no ja je nameravam širiti i dalje.
Stupiću u kontakt s nekim ugostiteljima širom Hrvatske i nadam se da ću pronaći one koji dele moj stav da u 21. veku niko ne sme biti gladan“, optimistično poručuje vlasnica restorana „Peppers Sweet n’ salty“.
Dobar glas, daleko se čuje
Vredi se nadati da će poruka mlade Slavonke velikog srca dopreti i do svih onih koji, pored toliko socijalno ugroženih, hranu i dalje bacaju.
Naime, u Evropi se, prema nekim procenama, godišnje baci čak 90 miliona tona hrane.
Prema rezultatima istraživanja, koje je za potrebe svog doktorata sprovela Branka Ilakovac, predsednica Centra za prevenciju otpada od hrane, u Hrvatskoj, svaki građanin, u proseku, godišnje u smeće baci 75 kilograma hrane.
Iako je to 17 kilograma manje od količine bačene na nivou proseka Evropske unije, i dalje je reč o zabrinjavajuće velikoj količini.
Dodaj komentar