Magazin Novi Sad

Posle lične tragedije, novosadski bračni par rešio problem koji je država ignorisala

Izazovi su sastavni deo života, ali kad iz njih proisteknu dobra dela, dobijaju novu dimenziju, jer je to znak da, prolazeći kroz nevolju, postajemo bolji ljudi.

Na prvi pogled, Monika i Srboljub Petković iz Novog Sada ni po čemu se ne razlikuju od hiljada mladih bračnih parova. Ovo dvoje vršnjaka, 36-godišnjaka, podižu dvoje male dece, u večitoj su žurbi i vredno rade ne bi li svojim mališanima obezbedili bezbrižno odrastanje.

Sportom protiv bolesti

Monika je stomatolog i zaposlena je u jednoj farmaceutskoj kući, dok je Srboljub trener i suosnivač udruženja „Free treninzi“, koje već četiri godine organizuje sportske programe na Đačkom igralištu, namenjene sugrađanima svih uzrasta, s ciljem da ih podstakne na fizičku aktivnost i brigu o zdravlju.

No, sport za Srboljuba nije samo svakodnevni posao, već i jedini način da uspori retku autoimunu bolest, čiji je krajnji rezultat propadanje kičme.

Uprkos zdravstvenim problemima glave porodice, mladi par je sve donedavno živeo, moglo bi se reći, mirno i bez većih problema.

Promena života iz korena

Njihova kčerkica Hana imala je nešto više od dve godine kada su saznali radosnu vest – na putu je bila još jedna prinova. Monikina trudnoća tekla je bez ikakvih teškoća, a onda je jedan rutinski pregled iz korena promenio život ove male skladne porodice.

– Imala sam cistu na dojci koja je u jednom trenutku postala vrlo bolna, pa sam otišla na pregled, čisto da proverim o čemu se radi.

Bila sam u sedmom mesecu trudnoće i bila sam ubeđena da je to posledica hormonske aktivnosti, ali ultrazvuk je pokazao da se nekoliko centimetara od ciste razvija tumorska masa koju je trebalo hitno ispitati – priča Monika.

Biopsija na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici pokazala je da se radi o vrlo agresivnom kanceru, i to o vrsti koja je vrlo nepredvidiva jer se dešava da se pritaji i ne raste godinama, ali ako bukne, metastazira bukvalno na dnevnoj bazi.

Alarmantno stanje

Zaključak je bio da je neophodna hitna operacija, no, problem je bio u tome što se u Kamenici takvi zahvati nisu izvodili na trudnicama.

– Odlučili smo da odemo u Beograd, na Insitut za onkologiju i radiologiju Srbije, gde je na operacijama te vrste prisutan ginekolog-onkolog, ali problem je u tome što nema CTG aparata koji prati stanje ploda tokom intervencije jer postoji opasnost od negativnog delovanja opšte anestezije.

Uprkos tome, njihov stav je da se nipošto ne čeka da se trudnica porodi već da se zahvat, uprkos riziku, izvede što pre – objašnjava naša sagovornica.

Monika je morala da potpiše de pristaje na hiruršku intervenciju bez CTG-a, kao i da je svesna mogućih rizika, i operisana je 28. februara ove godine.

Ginekolog-onkolog sve vreme je bio u sali i kontrolisao je stanje trudnice i ploda. Sve je prošlo u najboljem redu, tumor je odstranjen, a beba je odlično podnela opštu anesteziju.

Srećan kraj

Mali Mihajlo došao je na svet 22. marta, četiri nedelje pre termina, zdrav-prav, krupan i vitalan.

Deset dana nakon porođaja, Monika je krenula na prvi od ukupno 16 ciklusa hemoterapije, što je trajalo punih šest meseci.

– Razumljivo, zbog toga nisam smela da dojim svoje dete, što mi je vrlo teško palo – kaže ova hrabra žena, koja je sakupljala mleko od majki-donorki pa njihov sinčić nije bio uskraćen za najzdraviju hranu.

Rezultati analiza pokazuju da je Monikino zdravlje sada zadovoljavajuće, ali za svaki slučaj mora proći i terapiju zračenjem, koju sprovodi na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

treninzi djacko

Tragedija iznedrila heroje

Ona i njen Srboljub, nakon uspešno izvedene operacije, odlučili su da se nekako oduže požrtvovanom timu lekara koji su je operisali. Došli su na ideju da udruženje „Free treninzi“ organizuje humanitarne akcije i prikupi novac za CTG aparat koji bi se koristio u operacionoj sali Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, što bi znatno smanjilo rizike kojima je beba izložena usled delovanja anestetika.

– Trudnica koje se podvrgavaju hirurškom odstranjivanju kancera ima, nažalost, sve više, želeli smo da nijedna od njih više ne strepi za svoju bebu.

Prva akcija, humanitarni trening, upriličena je početkom maja u Kameničkom parku, odziv je bio odličan, vežbačima se priključilo i nekoliko firmi, a sakupljeno je oko 110.000 dinara.

– Nedostajalo je još 64.000, pa smo pet meseci kasnije, krajem oktobra, u kafiću „Familija“ organizovali humanitarnu žurku. „Koka kola“ je odštampala 100 majica koje smo prodavali za 600 dinara, ali ljudi su davali više novca, s tim što je vlasnik lokala poklonio polovinu pazara od pića.

free treninzi majice

Ne samo da smo skupili dovoljno novca, već je i dosta preteklo, pa smo odlučili da kupimo CTG na kojem se može pratiti blizanačka trudnoća. Ostatak novca uplatili smo u fond za lečenje malog Luke Krivokapića koji je morao da se podvrgne operaciji teškog deformiteta kičme – priča Srboljub.

Petkovići su CTG aparat predali Institutu početkom decembra.

– Lekari nisu krili radost zbog donacije koja će im, kako su rekli, mnogo značiti – kažu oni.

Nastavak humanitarnih akcija

Ovo, inače, nije prva humanitarna akcija koju su pokrenuli Srboljub i njegovi „Free treninzi“.

free treninzi djacko

Zahvaljujući donacijama članova, uspeli su da renoviraju kupatilo u svratištu za decu-beskućnike, dok su za fudbalsku ekipu mališana iz Dečjeg sela nabavili kompletnu opremu, od dresova,čarapa i kopački do lopti.

Omiljeni novosadski profesor zbog kojeg verujemo da nije sve izgubljeno

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link