Magazin

Ako roditelji rade od kuće deca ne mogu u boravak

Nova školska godina počinje već za desetak dana, a na relaciji između ministarstva, nastavnika i roditelja ostale su brojne nedoumice.

Ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdi da je sve spremno i „pod konac“, ali roditelji i nastavnici i dalje su zbunjeni mnogobrojnim novim pravilima.

A pojavila su se i nova – roditelji su u obavezi da, ako rade od kuće, dete odjave iz boravka.

Maske, držanje distance, časovi od pola sata – pravila su kojih će od 1. septembra morati da se pridržavaju đaci i nastavnici. Ipak, pooštrene školske mere zbog pandemije nisu zaobišle ni roditelje.

Pored toga što su u obavezi da pre dolaska u školu deci izmere temperaturu, moraće da vode i neuobičajenu borbu za mesto u boravku.

Zdravko Janković tvrdi da je od škole dobio mejl u kom se navodi da je kao roditelj u obavezi da donese potvrdu poslodavca o radnom odnosu. Ukoliko zbog koronavirusa posao obavlja od kuće, dete mora da odjavi iz boravka.

„Ovo što traži ministarstvo je potpuno pogrešno zato što je boravak deo obrazovnog procesa i taj deo obrazovnog procesa je neraskidivo vezan sa delom osnovne škole, dakle ne moraju sva deca da se opredele da idu u boravak, ali ona deca koja se opredele da idu, ona nastavljaju da funkcionišu u obrazovnom sistemu i to je pravo koje je ova država dala“, kaže Janković, a prenosi 021.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je odluka o ukidanju boravka za pojedine đake doneta kako bi se olakšalo sprovođenje epidemioloških mera.

„Da bismo relaksirali školski ambijent, jer ovde je samo problem famozna četiri kvadrata da obezbedimo prostor po čoveku i da imamo taj neki model distance i čistoće i onda smo rekli da se traže potvrde od poslodavaca, jer mnogi su prešli da rade na daljinu koji mogu, tako da škola može i u svojoj autonomiji da iskombinuje, a to zavisi od direktora škola, ako on ima tri nastavnika iste struke, jedan može da radi za njih taj neki drugi deo nastave, a ostali mogu da rade uživo“, kaže ministar Šarčević.

Pravila koje resorno ministarstvo menja iz dana u dan, pokazuju da je prosvetni sistem pun rupa, poručuju iz Udruženja „Roditelj“. Kažu i da se umesto konkretnih rešenja, roditeljima i prosvetarima serviraju nejasnoće.

„Kada pričamo o tome da je sve pod konac, a nemamo kapacitete u školi, ni nekoga ko će da meri temperaturu, do toga da imamo dve tetkice koje treba da očiste nekih 600 kvadrata u roku jednog malog odmora meni kao roditelju to ne deluje prosto sigurno, a ni drugim roditeljima sa kojima mi razgovaramo“, kaže Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“.

Epidemiolog Predrag Kon, ipak, nema dilemu. Uverava da problema neće biti, jer, kako tvrdi, učinjeno je sve da se đaci vrate u klupe.

„Preporuka jeste da se na nedeljnom nivou vrši zamenjivanje – nedelju dana da se ide u školu, pa nedelju dana da bude onlajn nastava, neko može da reši to i drugačije da ima samo obavezno prisustvo ukoliko ima ispitivanja a da sve ostalo bude onlajn, dakle razne varijante su moguće“, kaže Kon.

A da bi u školama bilo što bezbednije, Kon kaže, da je Institut za javno zdravlje Batut formirao poseban tim koji će svakodnevno pratiti stanje.

Ako radite od kuće, u ovim rajskim zemljama možete dobiti vizu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link