Srbija Vesti

Sa 1000 dinara osnovao firmu za očuvanje fruškogorskih šuma, a od seče masno zaradio

fruška gora
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Firmu Šume Fruške gore koja ima ugovor o održavanju i seči šuma sa Eparhijom sremskom osnovao je 1. oktobra Službenik Ministarstva Rade Kaurin. Kaurin je šef odseka za planiranje i održivi razvoj u ovom Ministarstvu i prema pisanju 021.rs biće kažnjen za povredu radne discipline.

“Uprava za šume će preduzeti mere propisane Zakonom o državnim službenicima”, piše u odgovoru Ministarstva koje je dobila redakcija 021.rs.

Rade Kaurin je firmu „Šume Fruške Gore“ osnovao u oktobru 2020. godine sa 1000 dinara početnog kapitala što je  javno dostupno na sajtu Agencije za privredne registre. Međutm iz Ministartva u odgovoru redakciji 021.rs ističu da Kaurin ne vrši funkciju u ovom privrednom društvu, odnosno da je preneo osnivačka prava na drugo lice.

Ministarstvo inače, po njihovim tvrdnjama, nije imalo ranija saznanja o osnivanju ovog preduzeća sve dok im, zajedno sa pitanjima, novinarka 021.rs nije dostavila javno dostupnu dokumentaciju Agencije za privredne registre iz koje se jasno vidi da je Kaurin osnivač firme kao i da je već u novembru pokušao da vlasništvo prenese na drugo lice.

Dva meseca nakon osnivanja, Kaurin je prebacio vlasnička prava na Milevu Radanović, koja je inače i većinski vlasnik “Strugare Radanović”, strugare koja se bavi i uvozom  i izvozom. Na mesto direktora imenovan je Miloš Bojanić koji je i vlasnik preduzeća “Prowood Project” iz Zrenjanina koje se bavi uslužnim delatnostima iz oblasti šumarstva.

Prema zakonu, kao državni službenik, Kaurin je po Zakonu o državnim službenicima morao da obavesti poslodavca o osnivanju firme, kao i da mu dostavi podatke o licu na koje je preneo upravljačka prava, što se u ovom slučaju prema rečima Ministarstva nije desilo.

Zbog očigledne zloupotrebe i kršenja zakona aktivisti Udruženja za zaštitu šuma iz Pokreta zaštitimo šume Fruške gore su podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih lica sa Radivojem Kaurinom na čelu. U prijavi, aktivisti optužuju 6 osoba za zloupotrebu službenog položaja, nesavestan rad u službi i trgovinu uticajem.

“Ispostavlja se da okrivljeni Radivoje Kaurin, zahvaljujući svojoj poziciji u Odeljenju za planiranje i održivo šumarstvo u Upravi za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i istovremeno kao osnivač i vlasnik firme ŠUME FRUŠKE GORE D.O.O. drži pod kontrolom sve firme koje vrše seču šuma Eparhije sremske u Nacionalnom parku Fruška Gora, odnosno sa pozicije državnog službenika vrši brojne nezakonite aktivnosti” stoji u krivičnoj priavi.

Dragana Arsić iz Udruženja za zaštitu šuma kaže za 021.rs da su oni od početka sumnjali da su ove seče povezane sa novim Osnovama gazdovanja šumama iz 2016. godine i sa nesavesnim radnjama firmi sa kojima Eparhije sklapa ugovore.

“Nakon više od godinu dana uspeli smo da sklopimo taj mozaik, i nadamo se da će tužilac istražiti sve ono što smo napisali u krivičnoj prijavi”, ističe Arsić.

Kako ocenjuje sagovorica 021.rs, cifre vidljive u ugovoru Eparhije sa firmom “Gorski božur” su šokantne.

“To je neverovatno. Ovo je čista zakupnina, a sve troškove oni pokrivaju, kompletnih operativnih radnji. Oni ulažu, zarade i još imaju da plate toliki zakup Crkvi. Šokirani smo i tim ciframa, a i time što su i visoki državni službenici umešani u sve to. Sukob interesa u ovom slučaju je jasno vidljiv”, navodi.

Dodaje da na kraju trpe šume kao prirodni resurs koji se besomučno eksploatiše.

Nakon što je 021.rs uputio zvaničan mejl sa pitanjima Eparhiji sremskoj u vezi sa firmom koja sada ima ugovor, kao i sa sečom u zaštićenom području i kontrolom preduzeća koja obavljaju šumsku delatnost u manastirskim šumama, novinarku 021.rs nazvalo je svešteno lice iz Eparhije. On nije želeo da uputi zvaničan mejl sa odgovorima, ali je potvrdio da je sklopljen ugovor sa firmom “Šume Fruške gore”.

“Ja ne znam ko stoji iza vas i zašto vas ovo sad zanima. Nemojte vi da se opterećujete. Sve je po propisima”, rekao je kratko.

Iako je Eparhija vlasnik ovog zemljišta, većina ovih šuma je deo Nacionalnog parka i stoga zaštićena zakonom, što opravdava interes javnosti da zna.

Da li su sumnje u restituciju bile opravdane?

Još 2008. godine, kada je Srpska pravoslavna crkva prvi put zatražila vraćanje zemljišta na Fruškoj gori u procesu restitucije, upravljači parka su bili protiv toga, tražeći izuzeće područja Nacionalnog parka iz Zakona o restituciji. Postojala je bojazan da će vraćanje šuma i šumskog zemljišta Crkvi “poremetiti funkcionisanje sprovođenja režima zaštite zakonom zaštićenog dobra”. Predlagano je i da se Eparhiji ponudi poravnanje, odnosno druga imovina ili novac.

Međutim, Eparhija je bila izričito protiv ovakve ponude i tvrdila je da će, kada joj bude vraćena imovina poštovati sve zakone i konvencije koje se odnose na zaštićena dobra.

“Zlonamerna je teza da će nacionalni park nestati kada šume budu vraćene Crkvi. Niko ne pita kako je Crkva uspela da očuva tu imovinu vekovima. Naravno da naši monasi neće nositi motorne testere. Sa nacionalnim parkom ćemo sklopiti ugovor koji će regulisati održavanje i eventualnu eksploataciju manastirskih šuma. Na Frušku goru, osim ljubitelja prirode, sve više ljudi dolazi u sklopu verskog turizma da vide naše svetinje. Tako da je i nama cilj da parkovske površine oko naših manastira budu održavane i lepo uređene”, pričao je krajem 2008. godine Steva Zivlak, pravobranilac Eparhije sremske.

Više od deceniju kasnije, svedočimo masovnoj seči stabala na Fruškoj gori, a područje kojim upravlja Eparhija sremska nije izuzetak. Jedan od primera je prošlogodišnja kazna protiv preduzetnika iz Žarkovca koji je platio 250.000 dinara zbog bespravne seče na lokalitetu Ravni breg, a sa kojim je ugovor sklopila upravo Eparhija sremska. Prekršajna prijava podneta je tada i protiv odgovornih lica u Eparhiji, ali su posledice izostale.

Takođe, Eparhija je vlasnik zemljišta kod manastira Rakovac gde je protivzakonito betoniran put koji vodi do privatnog imanja u vlasništvu jedne od vlasnica kompanije Galens Sanje Petrić. Već nekoliko inspekcija zahtevalo je da se ovaj put sruši, ali reakcija vlasnika zemljišta i investitora je izostala.

Izvor: 021.rs

Dokumentarac o bahatoj seči šume na Fruškoj gori osvojio međunarodno priznanje (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

547 Shares
547 Shares
Share via
Copy link