Magazin

9 stvari koje morate znati o binarnim opcijama pre nego što počete da trgujete

Zvuči prilično uzbudljivo: samo uložiš svoj prvi depozit i postaneš trgovac deonicama Google-a ili Facebook-a. A uz to dobijaš primamljive bonuse. I ostvaruješ visok profit. Međutim, bez pravilnog razumevanja binarnih opcija i platformi za trgovanje, početni ulog može se brzo izgubiti.

Šta je važno znati da bi se razumeo ovaj, na prvi pogled jednostavan sistem trgovanja? Ako ste trgovac početnik, pročitajte tekst ispod. To je ustvari kratak pregled koraka koje morate preduzeti ako želite internet zaradu trgovanjem binarnim opcijama.

Kako teče jedna trgovinska transakcija na binarnoj platformi?

  • Trgovac najpre bira instrument (sredstvo) trgovine. Na primer: naftu, neku valutu – (dolar/euro) ili deonice neke velike kompanije (recimo Apple-a ili Google-a).
  • Zatim određuje smer kretanja vrednosti odabranog sredstva (gore ili dole) i bira vreme isteka (na primer: 1 minut, 15 minuta, 1 sat, 6 sati…).
  • Ako pogodi pravac kretanja vrednosti trgovinskog sredstva u trenutku isteka odabranog vremenskog roka, trgovac je obavio uspešnu trgovinu. Za nju mu brokerska kuća isplaćuje fiksni povraćaj.

To je osnovna razlika u odnosu na klasičnu trgovinu deonicama. U binarnim opcijama možete trgovati i profitirati na krajnje jednostavan način: odabirom jedne od dve opcije: gore (up) ili dole (down).

Koristite grafikone

Ako želite da vaša trgovina binarnim opcijama bude uspešna, neophodno je da naučite da čitate grafikone. Trgovci koji znaju da čitaju grafikone moći će da razvijaju razne strategije koje značajno povećavaju verovatnoću ostvarivanja dugoročnog profita.

Koristite demo račune

Većina binarnih platformi nudi svojim novim korisnicima mogućnost demo računa. Na njemu možete učiti kako se trguje kroz praksu. Možete učestvovati u trgovinskim transakcijama, isprobavati razne mogućnosti. Demo račun će vam pomoći da steknete bar osnovno znanje i iskustvo i to bez ikakvog ulaganja. Kada kroz vežbanje osetite da vam je sistem trgovine binarnim opcijama postao jasan, možete otvoriti pravi račun.

Na binarnim opcijama nikada ne možete izgubiti više novca od iznosa početnog ulaganja

Jednostavnost binarnih opcija ogleda se pre svega u činjenici da ne možete izgubiti više od onoga što ste uložili u svaku pojedinačnu trgovinu. Nema tzv. skrivenih troškova, niti gubitaka koji premašuju vaše početno ulagaje. Ako ne pogodite pravac kretanja vrednosti, gubite 100% uloženog novca. Ako pogodite, dobijate u proseku oko 75% vrednosti uložene sume. Zavisno od brokera koga ste odabrali, bonusi mogu biti i znatno veći (kod nekih i do 90%).

Dobitak je manji od gubitka

Još jednom da ponovimo: Ako trgovina bude uspešna, trgovac dobija povraćaj od 70 do 80% uložene sume, ali ako ne pogodi kretanje vrednosti trgovinskog sredstva, on gubi 100% novca koji je uložio u jednu trgovinu. Na primer, ukoliko ste trgovali sa 100 dolara i uspešno predvideli kretanje vrednosti, dobijate 180 dolara. Ako izgubite, vaš saldo će biti nula.

Trgovanje binarnim opcijama nudi isključivo fiksni povraćaj

Kod trgovanja binarnim opcijama svaki trgovac uvek tačno zna koliko može osvojiti ili izgubiti u svakoj pojedinačnoj trgovini. Ako pogodite da li će vrednost nekog sredstva trgovine porasti ili pasti, uvek dobijate fiksni povraćaj, bez obzira da li je došlo do drastičnog ili jedva primetnog skoka, odnosno pada vrednosti. Na primer, za 1% ili za 50%, sasvim je sve jedno – povraćaj je uvek isti.

Svesnost trgovca o postojanju rizika jedan je od ključnih aspekata binarnog trgovanja

Ova tvrdnja se odnosi na sve trgovce i na sve vrste trgovine, ne samo na binarne opcije. Ograničavanje rizika je ustvari upravljanje novcem kojim raspolažete. Svi trgovci moraju ovo dobro razumeti ako žele uspeh i zaradu u trgovanju binarnim opcijama.

Jedno od glavnih pravila kod upravljanja rizicima glasi: Ako ste trgovac početnik, nikada ne smete ulagati u jednu trgovinu više od 2% sume sa kojom raspolažete na vašem trgovačkom računu. Na primer, ukoliko na računu imate 1.000 dolara, vaše ulaganje na pojedinačnu trgovinu ne bi trebalo da prelazi sumu od 20 dolara.

Binarne opcije ne donose brzu zaradu

Postoji mnoštvo internet oglasa i video reklama na You Tube-u u kojima binarni brokeri obećavaju klijentima brzu zaradu. Međutim, tu može biti reč i o prevari. Trgovanje binarnim opcijama je izazovan i zahtevan zadatak. Ako niste dovoljno iskusni i dovoljno edukovani, velika je verovatnoća da ćete brzo izgubiti svoj depozit.

Dobro proučite uslove korišćenja koje nudi željeni broker

Pre nego što se prijavite na neku platformu za trgovanje binarnim opcijama i uložite bilo koju sumu, pažljivo pročitajte uslove korišćenja. Ako treba i više puta, sve dok ih ne proučite do najsitnijih detalja. Posebnu pažnju obratite na bonuse. Bonus ponude brokera često imaju neka skrivena ograničenja na vašem računu. Na primer, ako vam broker nudi 100% bonusa za vaš početni ulog, vrlo je verovatno da ćete morati  da na svom računu raspolažete sa nekoliko desetina puta većom sumom. Tek onda broker vam dopušta povlačenje određene količine zarađenog novca.

I za sam kraj dva važna upozorenja:

  • Trgovanje binarnim opcijama nosi rizik da izgubite novac. Ne ulažite previše, čak iako ste sigurni u ishod svake konkretne trgovinske transakcije. Budite strpljivi, jer su binarne opcije odlična mogućnost za dugoročnu online zaradu, a ne bogaćenje preko noći.
  • Vodite računa da ne budete prevareni. Pre nego što odaberete binarnu platformu, proverite da li je broker legitiman i da se ne nalazi na crnoj listi.

Dragan Antić

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

80 Shares
Share via
Copy link