Recepti

8 sjajnih recepata sa kuvanim jajima za idealne ručkove u danima nakon Uskrsa

uskrs-jaje-tucanje
Foto: Beta Milan Obradović/Kurir

Nema veće sreće od razbijanja šarenih Uskršnjih jaja, ali već ponedeljak donosi muku – šta sa punom činijom jaja koje više niko ne može i ne želi da jede?

Pronašli smo nekoliko zanimljivih recepata u kojima se kuvana jaja mogu iskoristiti za nova ukusna jela!

Pastirska pita sa kuvanim jajiima

Potrebno: 500 g mešanog mlevenog mesa, 2-3 glavice crnog luka, 3 srednje šargarepe, 1-2 šake graška, 2 čena belog luka, 3 kašike pasiranog paradajza, ulje, suvi začin, so, biber, 5 većih krompira, 150 ml mleka, 2 kašike kisele pavlake, puter, 150 g tvrdog sira, 4-5 tvrdo kuvanih jaja.

Priprema: Skuvati krompir i šargarepu. Na ulju upržiti sitno naseckani crni i beli luk, dodati mleveno meso i pržite dok ne ispari tečnost. Dodati grašak, omekšalu šargarepu naseckanu na kockice, suvi začin, so, biber i pasirani paradajz. Mešati da se sve sjedini i sklonite sa vatre. Skuvani krompir dobro izgnječiti, dodajte mleko, malo putera, pavlaku, suvi začin i so po ukusu. Na dnu vatrostalne posude ređati fil od mesa, pa pire, preko pirea utisnuti polovine kuvanih jaja i odozgo narendati sir. Peći oko 15 minuta na 180 stepeni.

Salata od jaja i slanine

Potrebno: 200 g mesnate slanine, 4 tvrdo kuvana jaja, 100 g pečenih semenki suncokreta, 1 čaša kisele pavlake, 2 kašike majoneza, 1 veza peršuna, so, biber.

Priprema: Slaninu iseći na kockice, pa je propržiti. Kada je gotova izvaditi je na papirni ubrus da se iscedi i ohladi. Sjediniti kiselu pavlaku, majonez, semenke suncokreta, isečena jaja i peršun, začiniti po ukusu i na kraju dodati i ohlađenu slaninu, piše Žena.

Jaja sa pirinčem i bešamelom

Potrebno: 8 jaja, 40 g maslaca, 150 g pirinča, so, peršun, 20 g rendanog parmezana. Za sos: 50 g maslaca, 30 g brašna, 500 ml mleka, 1 kašika mešavine suvog začina, biber, limunov sok, 100 ml slatke pavlake.

Priprema: Zagrejati maslac, umešati brašno i sasvim kratko propržiti pa zaliti hladnim mlekom, dodati začin i mešajući kuvati oko pet minuta da se sos zgusne. Dodati malo limunovog soka, bibera i slatke pavlake. U posebnoj posudi na zagrejanom maslacu kratko propržiti pirinač, pa ga zaliti sa oko 300 ml vode, malo posoliti i ostaviti da se napola skuva. Umešati naseckani peršun i rasporediti pirinač u vatrostalnu posudu. Na njega poslagati uzdužno isečena kuvana jaja, sve preliti pripremljenim sosom i posuti rendanim parmezanom. Zapeći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Namaz od jaja

Potrebno: 5-6 tvrdo kuvanih jaja, 100 g maslaca ili margarina, 1-2 kašike senfa, so.

Priprema: Skuvana i ohlađena jaja zgnječiti viljuškom. Dodati maslac i polako mešati da se sjedini. Dodati senf, posoliti i sve dobro pomešati.

Loptice od jaja i šunke

Potrebno: 300 g šunke, 2 mlada luka, 4 kuvana jaja, 1 kašičica mešavine suvog začina, 2 belanca.

Priprema: Šunku i jaja iseći na sitnije komade, staviti u blender i samleti. Umešati belance, začin i na kraju dobro usitnjeni mladi luk. Vlažnim rukama oblikovati loptice i slagato ih na papir za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 25 minuta.

Mimoza salata

Potrebno: 4 krompira srednje veličine, 4 tvrdo kuvana jaja, 200g šunkarice, 300 g kačkavalja, 400 g pavlake, 100 g majoneza, so i začini po ukusu.

Priprema: Skuvati krompir u ljusci, ohladiti ga i oljuštiti. Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Posoliti ga i začiniti po ukusu. Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju. Dno činije premazati slojem preliva od majoneza i pavlake. Izrendati krompir, posoliti, preko njega staviti sloj preliva. Izrendati šunku i premazati prelivom u tankom sloju. Izrendati kuvano jaje, posoliti, a zatim staviti preliv. Preko se renda kačkavalj. Još jednom složiti sastojke istim redosledom. Odozgo narendati malo više kačkavalja.

Pikantni francuski krompir s jajima

Potrebno: 1 veća glavica crnog luka, 1 kg krompira, 4 kuvana jaja, 100 gr dimljenih kobasica, 1 pavlaka, 100 ml mleka, 2-3 jaja, so, biber, ulje, malo kačkavalja.

Priprema: Krompir iseći na kolutove, pouljiti ga I začiniti. Luk iseći na rebarca, pa propržiti na ulju. Kuvana jaja i kobasice iseći na kolutove. Na dno tepsije staviti pržen luk, zatim trećinu krompira, kobasice pa krompir. Posle krompira ređati kuvana jaja, pa prakriti krompirom. Umutiti jaja, mleko I pavlaku pa zaliti I narendati malo kačkavalja. Peći na 200 stepeni, oko 40 minuta.

Mesni rolat s jajima

Potrebno: 1 kg mlevenog mesa, sredina od dva parčeta starog hleba, 1 dl mleka, 6 jaja, malo ulja, crvena mlevena paprika, so i biber.

Priprema: Hleb preliti mlekom pa ostaviti da omekša. Mleveno meso začiniti i dodati isceđen omekšali hleb pa sve dobro umesiti. Umešenu smesu staviti na najlonsku foliju i rastanjiti na 1 cm debljine. U sredinu preko mesa poslagati očišćena kuvana jaja. Uz pomoć folije umotati rolat tako da jaja ostanu u sredini. Napravljen rolat izvaditi iz folije, staviti u tepsiju, pa peći oko pola sata.

Pita sa koprivama, brz i lak recept za specijalitet koji vraća u detinjstvo

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link