Magazin

70 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji od Evropske unije

Lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje u fokusu su prvog dela IPA programa za 2020. godinu. Sporazum vredan 70 miliona evra potpisali su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator, Jadranka Joksimović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji potpisivanja, a događaj je putem video linka pratio i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Nakon 93 miliona evra za hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu ekonomsku pomoć u martu, kao odgovor na pandemiju COVID-19, EU je sada obezbedila da dodatna sredstva koriste srpski državljani, državne i lokalne vlasti i privatne kompanije.

“Pomoć Srbiji tokom krize i ovaj novi paket pomoći jasan je dokaz posvećenosti Evropske unije Srbiji na njenom putu ka EU koja je potvrđena i na samitu EU i Zapadnog Balkana početkom maja u Zagrebu. Ovaj paket pomoći će Srbiji da bude konkuretnija, obezediće pomoć stanovništvu u vezi sa zapošljavanjem, i pomoći će ekonomskom razvoju zemlje. Drago mi je sto smo tokom pandemije jako dobro radili zajedno a naša podrška Srbiji na putu ka EU se nastavlja”, rekao je komesar Varheji.

Donacije će podržati socijalno-ekonomski razvoj, zapošljavanje i socijalnu politiku Srbije za najugroženije.

Konkretno, 30 miliona evra opredeljeno je za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj uz grantove za do 450 mikro preduzeća, startape i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Nakon krize izazvane pandemijom Covid 19, poseban fokus biće takođe stavljen na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti kao i na zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, sa ukupno 25 miliona evra.

O Evropskoj uniji u Republici Srbiji:

EU je daleko najveći donator, investitor i trgovinski parter ka Srbiji, sa više od tri milijarde eura bespovratne pomoći u Srbiji kroz razne projekte od 2001. godine. Svake godine EU donira oko 200 miliona evra za socijalni i ekonomski razvoj Srbije.

Tokom krize COVID-19, EU je izdvojila 15 miliona evra za hitnu pomoć. Kao deo ove pomoći, EU je kupila ukupno 75 respiratora, 50 monitora za intenzivnu negu, 100 trijažnih kontejnera sa opremom, 800 000 maski, 100 koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, dva PCR uređaja za testiranje i reagense za 25000 testova na COVID-u, kao i finansirala 15 kargo letova za Srbiju, za prenos medicinske opreme.

Tokom pandemije obezbeđeno je takođe 200 000 evra pomoći u paketima hrane i higijenskih sredstava za preko 15000 najranjivijih sugrađana.

Ozi Ozborn donirao bolesnička kolica pančevačkoj bolnici

Share via
Copy link