Lifestyle

7 stvari koje ne smete izgovoriti na poslu

Veliki broj privatnih kompanija promenio je radnu etiku na našim prostorima. Nekada se, u državnim preduzećima gde je većina i radila, ponašanje nije posmatralo kroz lupu, kao što je to slučaj danas. Ukoliko želite da se uklopite u kolektiv, na umu vam je unapređenje ili priželjkujete bolju reputaciju među kolegama, onda sledeće fraze nemojte upotrebljavati na radnom mestu.

kako-se-izrazavati-na-poslu

Možeš li samo…

Ove tri reči pokazuju nesigurnost i neku vrstu poniznosti prema kolegi od kojeg očekujete makar i najmanju uslugu. Najbolje bi bilo da ih zamenite sa jednostavnim “Molim te”.

Ovo možda neće funkcionisati, ali…

Ako prilikom iznošenja ideje ili predloga izgovorite ovu frazu, onda je bolje da niste ništa ni predlagali. Zašto podrivati sopstvenu ideju? U poslovnom svetu na ceni je samopouzdanje i sigurnost u sopstveni kvalitet.

kako-se-uklopiti-na-poslu

Ja mislim

Slično kao i predhodna fraza, i “ja mislim” ukazuje na izvesnu nesigurnost. Menadžeri savetuju da se ona ne upotrebljava i da se jednostavno izbaci iz rečnika jer neutrališe autoritet.

Izvinjavam se

Ljudi koriste “Izvinite”u različitim i često besmislenim situacijama. Nesvesno izvinjavanje nadređenom jer ste pre njega ušli u lift je potpuno besmisleno. Slično je i sa stiuacijama u kojima zaista nešto pogrešite. Mnogo je produktivnije da umesto “izvinjavam se” predložite rešenje problema.

neprimereno-ponasanje-na-poslu

Samo kratko pitanje…

Ako se radi o kratkom pitanju, onda ga prosto postavite, bez nepotrebnog uvoda. Ukoliko želite punu pažnju kolege, onda umesto pomenute fraze upotrebite “Imam važno pitanje” ili “Možemo li da razgovaramo o… važno je”.

Nema problema

Ova fraza nervira menadžere i kolege, jer kod njih ostavlja utisak da im vi činite uslugu. Mnogo je bolje reći “Razumem” ili “Počeću odmah to da radim”.

Pokušaću (potrudiću se)

U modernom poslovanju ovaj izraz je neprihvatljiv. Menadžer vas ne moli niti pita da li nešto možete da uradite, on vam izdaje naređenja. Ukoliko smatrate da mogu postojati određeni problemi oko rešavanja zadatka, onda ih i predočite svom nadređenom.

 

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

About the author

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Add Comment

Click here to post a comment