Lifestyle Magazin

Sa koliko novca bi prosečan Balkanac bio zadovoljan?

Da li novac utiče na sreću? Istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo je da itekako utiče, a mesto u kojem živite obično određuje i to koliko vam je novca potrebno da bi bili srećni. Australijanci su najzahtevniji, a najskromniji su Južnoamerikanci i stanovnici Kariba. A gde je tu Balkan?

“Možda deluje iznenađujuće, jer nas na televiziji razni oglašivači uveravaju da nema ograničenja kada govorimo o tome koliko nam je novca potrebno za sreću, ali sada vidimo da ona ipak postoje”, rekao je Endrju Džeb, vođa istraživanja.

Džeb i njegove kolege koristili su podatke velike ankete koju je sproveo Gallup, a u kojoj je učestvovalo više od 1,7 miliona ljudi starijih od 15 godina iz 164 države sveta.

Učesnici su odgovarali na pitanja u vezi sa zadovoljstvom svojim životima i blagostanjem, kao i u vezi s kupovnom moći.

Dok se emotivno blagostanje odnosi na dnevna osećanja sreće, uzbuđenja, tugu ili bes, sveukupno zadovoljstvo životom je u velikoj meri pod uticajem postavljanja viših ciljeva i poređenjem svoje imovine s onim što imaju drugi.

U proseku su istraživači otkrili da idealni godišnji prihod za sveukupno zadovoljstvo životom iznosi 95.000 dolara godišnje, a između 60 i 75 hiljada za emotivno blagostanje.

Međutim, to najviše zavisi od toga gde živite. Tako je najviše novca za sreću potrebno stanovnicima Australije i Novog Zelanda – 125.000 dolara, dok su najskromniji Južnoamerikanci i stanovnici Kariba. U Severnoj Americi je za sreću potrebno 105.000 dolara u proseku.

Što se tiče Evrope, velika je razlika između Zapada i Istoka. U zapadnoj Evropi i Skandinaviji je za sreću u proseku potrebno 100.000 dolara, dok je u istočnoj Evropi i na Balkanu potrebno samo 45.000 dolara godišnje.

Jasno je da se ovi iznosi razlikuju zbog visine standarda od države do države, piše radiosarajevo.ba. Ipak, ovde se radi o iznosima za pojedince, pa je za porodice svakako potrebno više novca.

Međutim, jednom kada pojedinac stigne do te tačke kada ima dovoljno novca da bude srećan, dodatna povećanja prihoda će rezultirati zapravo smanjenjem zadovoljstva životom, navodi se u studiji koju je objavio časopis Nature.

Nećete znati šta vas je snašlo: Prevara sa novčanikom se širi Srbijom (VIDEO)

Share via
Copy link