Lifestyle

7 bezvremenih saveta Koko Šanel: “Birajte ljubavnike, ne nosite steznike, oslobodite ruke”…

Koko Sanel
Foto: Profimedia

Životna priča Koko Šanel je s pravom ekranizovana i to nekoliko puta. Naprosto, uspeh koji je ova devojčica iz sirotišta ostvarila je najsličniji romantizovanoj priči iako to njen život zaista nije bio. Ali je zato sva njena snaga i svo postignuće mnogo vrednije divljenja.

Samim tim i njeni saveti damama uživaju posebno poštovanje među ženama. S pravom, razume se. Pre nego se osvrnemo na njih, podestimo da je Gabrijela Šamel rođena 19. avgusta 1883. u Saumuru, Francuska.

Bila je vanbračno dete uličnog prodavca i domaćice, koji su pored nje imali još petoro dece. Greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel umesto Šasnel, Gabrijela je dobila prezime po kome će postati poznata. Kada je imala 11 godina, majka joj je umrla, a otac nije hteo da preuzme brigu o deci. Završila je u sirotištu u kojem je i izučila krojački zanat.

Kada je napunila 16 godina Gabrijela odlazi iz sirotišta i počinje da radi kao krojačica. Nedugo zatim seli se u Pariz gde počinje da radi po noćnim klubovima kao igračica i pevačica. Nadimak Koko, koji će kasnije početi da koristi kao ime, „zaradila“ je pevajući pesmu „Qui qu a vu Coco dans le Trocadero”.

Evo sedam besmrtnih saveta Koko Šanel za svaku ženu:

1. Oslobodite ruke
Gde počinje sloboda žene? Da, od ruku! Zato je Koko osmislila malu torbicu sa dugim kaišem. Tako da su ženama uvek ruke slobodne.

2. Budite slobodne

Koko je imala obožavatelje kojima se nije znao broj, ali nikad nije živela zbog njih. Ona je vodila svoj život kao da je anonimna i slobodna žena. Imala je ljubavnika koliko je htela i kada je htela.

3. Nosite udobnu odeću

“Luksuz mora biti udoban, inače nije luksuz”, savetovala je Koko. Ona je smatrala da žene ne treba da nose steznike, što je u to vreme bilo besramno.

4. Ne bojte se novih početaka uprkos godinama

Koko je vrhunac slave postigla u dobi od 50. godina. A onda se, nakon duže pauze vratila svetu mode u dobi od 70 godina. I da osuđivali su je, govoreći da je njena nova kolekcija bezvredna, ali ona ih je sve ignorisala i postala poznata – opet!

5. Oblačite se za sebe

“Žene treba da se oblače za sebe, a ne da bi udovoljile muškarcima!” Oslobađajući potencijal ove fraze, izazvao je negodovanje. Međutim, danas sve više žena živi ovu rečenicu Koko Šanel.

6. Slobodno nosite crno

Mala crna haljina je okrenula modni svet i ideju da žena crno može da nosi samo kad je u žalosti. Bila je to revolucija.

7. Spavajte dovoljno

“Postoji li nešto tako vredno u društvenom životu da bismo zanemarili jastuk”,  pitala se Koko Šanel.

Ona je žene savetovala da slobodno budu same i da prigrle jastuk.

Ako vas neko iznervira, slobodno uključite sebe na Koko raspoloženje i uživajte!

Izvor: zena.blic.rs

Koko Šanel: Mračna strana kraljice mode o kojoj se ne priča

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

68 Shares
Share via
Copy link