Magazin

Zbog korone odloženo uvođenje 5G mreže u Srbiji, evo i do kada!

5G-mreza-srbija

Očekivali smo 5G mrežu u Srbiji brže, među prvima u regionu imamo i eksperimentalnu 5G baznu stanicu, ali nova tehnologija neće stići u Srbiju u prvobitno planiranom roku.

Aukcija za spektar 5G u Srbiji biće odložena zbog epidemije virusa korona i verovatno će biti održana u prvom kvartalu 2021. godine, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pomoćnica ministra Irini Reljin je za Tanjug rekla da se mobilni operatori već obraćaju Ministarstvu da se obavi prodaja spektra za nove servise.

Navela je da je mrežom 4G pokriveno 98 odsto populacije u Srbiji, da većina servisa može da bude pokrivena tom tehnologijom, ali da se u slučaju prodaje spektra proširuje mreža i nastoji se da se uvede nova tehnologija.

Reljin kaže da 4G spada u relativno stare tehnologije, te da se očekuje da će biti raspisana aukcija za 5G, koja je prvobitno bila planirana do kraja ove godine.

– Da bi održali kvalitet mobilne usluge operatorima je potrebno još spektra, onda je logično da se uvodi nova tehnologija – navela je Reljin.

Svuda u svetu je, kaže, neverovatno veliki nalet uvođenja 5G mreže, a negde je ona odavno razvijena, kao što je u Južnoj Koreji, dok Holandija, Švajcarska, Francuska, SAD i Slovenija proširuju mrežu.

– Japan je napravio strategiju za uvođenje 6G. Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji – navela je Reljin.

Slična je situacija i u Kini, gde se već istražuju i testiraju mogućnosti 6G mreže i postavljaju prvi standardi o brzinama i propusnom opsegu 6G mreže.

Više o tome šta nam sve 6G mreža donosi, dok čekamo da nam uvedu i 5G pročitajte u našem izveštaju od ranije.

Žica iz maske je antena 5G mreže? Duško je napravio eksperiment o tome i evo šta je zaključio

PARTNERI SAJTA


49 Shares
Share via
Copy link