Magazin Srbija

Srbija stopirala uvođenje 5G mreže i to ne zato što nam ne treba već zato što nema para

Svi planovi za uvođenje superbrze 5G mobilne mreže u Srbiji su otkazani. Ono što je prvobitno predstavljeno kao spas za privredu Srbije, sada je premijerka Ana Brnabić okarakterisala kao nepotrebno.

Srbija neće dobiti 5G mrežu 2021. godine, Vlada i mobilni operatori su se složili da prvo treba dodatno razviti 4G mrežu u svim delovima zemlje.

Premijerka Ana Brnabić kaže da građanima ne treba 5G mreža, iako su ranije svi državni funkcioneri, uključujući Regulatornu agenciju za elektronske komunikacije, tvrdili da je 5G presudan za privredu Srbije, pa prema tome i za građane. Stručnjaci za telekomunikacije kažu da je pravi uzrok promene planova to što država jednostavno – “za sada nema para”.

Superbrze mreže nema, ali je zato sarkazam premijerke Ane Brnabić na 5G nivou.

“Naplaćujemo PCR testove dodatnih 3.000 po testu pa ćemo imati za 5G”, rekla je premijerka.

Nakon što se našalila, premijerka je i objasnila da Srbija ne zaostaje i da većina evropskih zemalja takođe nije uvela 5G mrežu, piše N1.

“Posebno je važno napomenuti da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Za 5G eventualno ima potrebu naučna zajednica, oni koji koriste superkompjutere za veštačku inteligenciju. Ali, nama kao običnim građanima 5G mreža nije potrebna”, smatra premijerka.

Međutim, funkcioneri Vlade su do sada uvek govorili o 5G mreži kao najvećoj razvojnoj šansi, pa je tako doskorašnji ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio da “nijedna prethodna generacija nije mogla da ima toliki uticaj na privredu i ekonomiju kao 5G tehnologija”, dok RATEL u svojim publikacijama navodi da je za privredu presudna 5G mreža.

Novinar portala “Netokracija” Marko Crnjanski navodi da će strani investitori u budućnosti birati zemlje u kojima imaju pristup 5G internetu.

“Njegova primena nije samo za korisnike koji strimuju i slično, već će se koristiti u industrijama. Recimo operacije mogu da se izvode zahvaljujući 5G mreži. Neko može da bude asistent u operacionoj sali putem 5G mreže”, objasnio je Marko Crnjanski.

Vašingtonskim sporazumom Srbija se obavezala da neće kupovati 5G opremu od nepouzdanih dobavljača, što se ocenjuje kao američki pokušaj blokade kineskog Huaveija, kompanije koja je najdalje otišla u razvoju 5G tehnologije. Ipak, profesor tehnološko-metalurškog fakulteta, Petar Đukić, veruje da razlozi za odlaganje licitacije za 5G mrežu nisu politički, već ekonomski.

“Nema para, ali ne samo što nema para trenutno u budžetu. Nego nema ini izgleda da se skoro te pare pojave”,kaže profesor Đukić.

Instalacija 5G mreže zahtevala bi desetine miliona evra investicija, što, kako kaže profesor Đukić, trenutno ne odgovara operatorima.

“Na osnovu svega onoga što smo čuli u kakvom je stanju naša kompanija Telekom, a imali smo prilike da čujemo o njenim vidljivim i nevidljivim troškovima i gubicima, to se ne bi moglo očekivati u ovom momentu”, dodao je.

U međuvremenu, Grčka je pustila u rad 5G mrežu u 12 gradova sa brzinom komunikacije od jedan gigabajt u sekundi. Prvi video poziv uz 5G brzini obavili su premijer Micotakis i ministar za inovacije.

Raspberi Pi 400: Kompjuter za doba korona virusa

Avatar

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link