Film

5 otkazanih Diznijevih filmova

Volt Dizni je uspeo da od svog stola za crtanje napravi dobro nauljenu mašineriju zabave. Predstavljamo vam 5 projekata koji su ostali zaglavljeni u mašini i nisu ugledali svetlo dana.

Roger Rabbit 2  (Ko je smestio Zeki Rodžeru 2? )

Animirano-igrani film „Ko je smestio Zeki Rodžeru?” bio je hit podjednako za decu i odrasle. Za decu zbog žive animacije i otkačenog humora, a za odrasle zbog refenci na detektivski film noir iz tridesetih i četrdesetih.

Nastavak je u raznim fazama razvoja već 25 godina, ali nema izgleda da će uskoro biti završen. Najpre autori kažu da postoji toliko verzija scenarija, da je jedino rešenje da se piše iznova, a osim toga studio je zabrinut da bi cena produkcije bila prevelika, a da uspeh nije zagarantovan u moru nastavaka koji se danas prave.

The Search for Mickey Mouse (Potraga za Miki Mausom)

Još 2002, Dizni je imao plan za film o kidnapovanju (zapravo Mouse-napeovanju) Mikija Mausa i potrazi koju Mini i Basil iz Bajker ulice organizuju. Najavljena su i cameo pojavljivanja likova iz drugih popularnih Diznijevih filmova – Paje Patka, Alise iz Zemlje čuda i Aladina.

Do 2005. godine planirano je da film bude animiran na klasičan način, a zatim je sve do 2012. sniman SGI tehnologijom. Iako je ovo veliki projekat, čak je planirano da upravo to bude jubiliarni 50. Diznijev dugometražni film, scenario za „Tangled” se pojavio u međuvremenu i kako se ispostavilo s pravom vratio Mikija u fioku.

dizni-1

Totally Twisted Fairy Tales (Totalno uvrnute bajke)

Uvrnute bajke su pokušaj Diznija da svom tradicionalnom materijalu da novi i zabavnij pristup, za nešto stariju publiku ( i ponekog odraslog). Animaciju bi radio Diznijev tim za TV, dok bi pisci bili ljudi koji do tad nisu radli za decu i animirane filmove. Prve tri bajke u pripremi bile su – Tri praseta, Crvenkapa i Džek i čarobni pasulj.

Dizni je odbacio projekat , jer po njihovom uverenju otišao predaleko i ipak ne bi bio prijemčiv mlađoj publici. Posebno je bila čudna verzija tri praseta, gde prasići odluče da prime vuka kao cimera u zajednički stan, svaka od soba je od različitog materijala, da pokažu kako su tolerantni. Vuk je naravno vegetarijanac.

The Gremlins (Gremlini)

Posle hit filma iz 1984. (i nekoliko znatno gorih nastavaka) Dizni je razmišljao da iskoristi prava koja polaže na knjigu o Gremlinima, još iz četrdesetih. Ova priča bi se odvijala u Kraljevskoj avijaciji i držala bi se detaljno originalnog materijala za razliku od filma.

Produkcija nije stigla daleko, nactane su table sa osnovnim konceptima, ali to je sve, mnogi unosniji dugomotrežani filmovi koje je Dizni pravio u to vreme su se isprečili. Doduše, 2009. godine izašlo je luksuzno izdanje originalne knjige (svega 50 strana) i materijal za neostvaren film (500 strana).

dizni-2

The Seven Dwarfs (Sedam patuljaka)

Prednastavak za Snežanu i sedam patuljak je pripreman odmah nakon što je Snežana postala hit. Planirano je da film bude trilogija i da prati život patuljaka pre nego što su upoznali Snežanu, pojavili bi se i neki od već poznatih likova kao što je Zla Kraljica.

Nije jasno zašto je ovaj projekat propao. Studio je navodno bio oduševljen idejom i otkupio ju je od nezavisnog scenariste, ali se onda odjednom bez objašnjenja povukao i koliko je poznato nema planova da se sa ovim filmom nastavi.

Janko Kanja

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
17 Shares
Share via
Copy link