Lifestyle

5 (ne)običnih upotreba Coca-Cole

Svima je već poznato da je bolje da jedu šećer rukama nego da popiju čašu koka-kole. Najpopulanije gazirano piće izaziva gojaznost, dijabetes i bolesti srca, ali ipak ne bacajte onu poslednju limenku. Ovo možete da uradite sa kolom, a da je ne pijete.

Uklonite uporne fleke

Nisu vam potrebni skupi preparati, sipajte malo kole zajedno sa deterdžentom i fleke će nestati, a odeća će imati prijatan miris. Trik je u karbonskoj i fosfornoj kiselini koje se vezuju sa flekama.

kola-2

Bol od uboda

Kola uspešno leči ubode pčela, krpelja i meduza. Samo nanesite malo koka-kole na mesto koje boli i uštedite na skupim kremama i flasterima koji rade isto. Ovo je zato što kiselost iz pića neutrališe otrov iz pljuvačke insekta.

Skidanje rđe

Potopite bukvalno bilo šta zarđalo u koka-kolu, ostavite neko vreme i rđa će se skinuti. Ironično, ovo je zato što fosfat pospešuje koroziju, pa se rđanje ubrzava i već postojeće naslage se mogu skinuti. Isto funkcioniše i sa crnim tiganjima.

kola-1

Pesticid

Kola-kola zvanično ne priznaje ovo, jer tvdi da ništa u njihovom proizvodu ne može da ubije insekte, ali farmeri u Indiji već neko vreme koriste kolu upravo u ove svrhe, jer je jeftinija od sličnih proizvoda koji su za to namenjeni. Insekte verovatno ubije šećer.

Starinske fotografije

Ako umočite fotografiju ili parče papira u kolu i ostavite tako neko vreme, papir će dobiti retro izgled, kao onaj koji su imale ploče za fotografisanje iz 1920-ih godina. Ako ste kreativni, probajte.

Janko Kanja

 

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


10 Shares
Share via
Copy link