Bol u želucu, kao i osećaj da ćete „pući“, česte su teme prvog radnog dana nakon praznika.
S obzirom na to da smo obavili tek prvi deo jedenja ovo nekoliko jednostavnih kućnih lekova koji će vas spasiti težine u želucu.
Jabukovo sirće i soda bikarbona
Sirće povećava osećaj sitosti i pomaže u normalnom radu probave, pa je čest sastojak kućnih lekova za probavne tegobe. Soda bikarbona je vrlo efikasna kod žgaravice, pa kada spojite ta dva sastojka, dobijate pravi 2 u 1 eliksir. Napitak se pije nakon jela.
Recept: Stavite pola kafene kašičice sode bikarbone i jednu kafenu kašičicu jabukovog sirćeta u malo više od pola čaše vode. Dobro izmešajte i odmah popijte. Napitak možete zasladiti s malo meda za bolji ukus.
Limunada s kurkumom
Sveži sok od limuna blagotvorno će delovati na vaš želudac, a kajenski biber i kurkuma podstaći će jetru da počisti vaš organizam, pa će taj napitak dobro doći svakome ko pati od žgaravice, bola u želucu ili nadutosti. I ovaj napitak poslužite nakon jela.
Recept: U čašu tople vode s limunovim sokom dodajte prstohvat kajenskog bibera i prstohvat kurkume, promešajte i popijte.
Čaj od komorača
Semenke komorača donose trenutno olakšanje kod mučnine i grčeva u želucu, a ako ne volite da ih žvaćete, vrlo jednostavno možete napraviti čaj. Pijte ga tri puta dnevno, pola sata pre jela.
Recept: U šolju prokuvane vruće vode dodate jednu kašičicu semenki komorača. Poklopite i ostavite 8 do 10 minuta pa procedite.
Aperitiv od đumbira
Čudotvorni koren đumbira jedan je od najdelotvornijih kućnih lekova, između ostalog i za želučane tegobe. Potiče metabolizam i detoksikaciju organizma. Taj žestoki aperitiv najbolje je popiti pre obroka.
Recept: U sokovniku iscedite sok od svežeg korena đumbira (količinu prilagodite svojim potrebama). U jednakoj razmeri izmešajte sok đumbira s medom. Po želji dodajte prstohvat crnog bibera.
Napitak od pirinča
Voda od pirinča smatra jednim od najboljih domaćih lekova za želučane tegobe, a uz to i pročišćava telo. Sigurno ste se nekada susreli s ovim efikasnim iako malo bljutavim „lekom“. Topli napitak pijuckajte pomalo tokom dana.
Recept: Skuvajte pirinač, sklonite lonac s vatre, poklopite i pustite da odstoji 3 do 5 minuta.
Izvor: Pun kufer
Dodaj komentar