Magazin

4 najzdravije vrste sira po preporuci nutricionista

sirevi
Foto: Pixabay

Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamin B, a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.

Iako mnogi smatraju da je sir zdrava mlečna namirnica, drugi tvrde da i nije tako zbog dosta zasićenih masti i soli. S obzirom na to da postoji više od 1.500 vrsta sireva, jasno je da taj nutritivni sadržaj može značajno da varira.

Međutim, umerenost je i kod sireva ključna, posebno kod punomasnih.

Koliko sira treba jesti dnevno

Iako ne postoje stroga pravila za konzumiranje sira, porcija dnevno je dobro pravilo. Ta porcija je obično pola šolje rendanog sira, 30 g tvrdog sira ili pola šolje mladog sira.

Na sajtu EatThis izdvajaju najzdravije vrste sireva po preporuci nutricionista.

Mocarela: Manje kalorija, zasićenih masti i natrijuma

Skoro polovina težine mocarele je voda, pa je ona najbolja opcija kad su sirevi u pitanju. Toliko vode znači da mocarela ima manje kalorija, zasićenih masti i natrijuma u poređenju sa mnogim drugim čvršćim vrstama sira.

Možete da je jedete u omiljenim italijanskim specijalitetima ili da je jednostavno iskombinujete sa svežim hlebom, čeri paradajzom i rukolom.

Sitni nemasni sir: Idealan za dijetu

Mladi sitni sir je među onim vrstama sa najviše proteina i najmanje masti, što ga čini popularnom dijetalnom hranom.

Osim što je mladi sir bogat kalcijumom, sadrži leucin, esencijalnu amino-kiselinu za mišićnu masu. Možete da ga stavite u smuti, slane palačinke ili jednostavno dodate u salatu.

Švajcarski sir: Veće rupe – jači ukus

Bogat proteinima, čuveni švajcarski sir je jedan od najzdravijih jer sadrži više vitamina B12 od drugih vrsta. Pritom, jedan je od retkih sireva sa vitaminom A, koji je hranljiva materija važna za imunosistem i oči.

Zanimljivo je da se rupe u švajcarskom siru formiraju od ugljen-dioksida tokom procesa starenja i, što su veće rupe u siru, to je jači ukus.

Čedar: Lakši za varenje

Tvrdi stari čedar ima manje laktoze i lakši je za varenje. Pored toga, zreli čedar je bogat vitaminom K2, esencijalnim vitaminom za gustinu kostiju. Takođe sadrži korisne probiotike.

Čedar možete da izrendate u salate, da njim pospete krem čorbice ili neko varivo, a možete i da ga jedete klasično naseckanog uz povrće, masline, integralni hleb.

Izvor: N1

Čitajte Luftiku na Google vestima

Puterasti ovčiji sir proglašen najboljim na svetu

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link