Magazin Srbija

Šampionski: 4 olimpijske medalje za naše najmlađe i najbolje naučnike

olimpijci-hemicari
Foto: Srpsko hemijsko drušvo

Na 53. međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je zbog pandemije ove godine ponovo održana kao onlajn takmičenje, svi naši takmičari su osvojili medalje. Jovan Marković, učenik 4. razreda Gimnazije iz Кruševca osvojio je srebrnu medalju, a učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Lazar Savić (4. razred), Dimitrije Gligorovski (3. razred) i Nevena Stojković (3. razred) osvojili su bronzane medalje.

Jovan Marković, gimnazijalac iz Kruševca, pored srebra sa hemijske olimpijade već je nosilac i dve olimpijske medalje iz fizike.

Mentori ekipe su bili prof. Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Zemlja koja je organizovala ovogodišnju Olimpijadu je Japan, odakle su bili i autori svih devet zadataka. Učestvovalo je 309 takmičara iz 79 zemalja. Takmičenje je održano od 25. jula do 2. avgusta.

Dvonedeljne pripreme ekipe, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane su na Hemijskom fakultetu. U pripremama i sprovođenju takmičenja su, pored mentora, učestvovali i raniji osvajači medalja Vidak Raičević (PMF Novi Sad) i Filip Кoldžić (student TMF-a u Beogradu), kao i dr Irena Novaković (IHTM).

Učešće ekipe su finansijski pomogli: Srpsko hemijsko društvo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Naftna industrija Srbije i Hemijski fakultet.

Izvor: Srpsko hemijsko društvo

Briljantni Dušan za 3 godine završio studije fizike, za godinu master studije na Oksfordu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

2.1K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap