Magazin Srbija

Gimnazijalci osvojili 16 medalja na raznim državnim takmičenjima i olimpijadama za nedelju dana

mladi-naucnici
Tim iz fizike i astronomije Gimnazije "Svetozar Marković";foto:privatna arhiva

Učenici niške Gimnazije „Svetozar Marković“ osvojili su čak 16 medalja na raznim državnim takmičenjima i olimpijadama koje su održane protekle nedelje. Tako su osvojili 8 medalja iz matematike, 5 iz fizike, po jedno iz istorije i ekologije, a prvi put od kako postoji bilingvalno odeljenje imaju i prvo mesto na republičkom takmičenju iz francuskog jezika.

Oduševljeni velikim uspehom svojih đaka i u strahu da nekog ne preskoče, profesori nabrajaju plasmane i imena dece koja su još jednom na nacionalnim takmičenjima pokazala da su najbolja. Ne želeći da ničiji uspeh stavlja na prvo mesto, zamenica direktora Milica Milosavljević ipak prvo navodi najmađe učenike specijalizovanog odeljenja koji su školi doneli čak pet medelja na takmičenju iz matematike.

Učenik 8. razreda Petar Stojiljković i Emilija Pavlović iz 7. osvojili su prva mesta na republičkom takmičenju. Dva treća osvojili su Ana Ilić i Neda Živanović, dok je Uroš Stevanović drugoplasiran – navodi Milosavljevićeva.

Nagrade iz matematike na Srpskoj olimpijadi osvojili su i srednjoškolci Aleksa Đorđević koji je drugoplasiran, dok su Jovan Arizanović i Isidora Gavrilović osvojili treće mesto.

Po prvi put za 11 godina od kada postoji bilingvalno odeljenje za francuski jezik ova gimnazija osvojila je prvo mesto na takmičenju iz francuskog.

Zlatnu medalju i prvo mesto u posebnoj kategoriji sada imamo zahvaljujući maturantu Stevanu Stošiću – kaže Milosavljević.

Najbolji u državi na ekološkoj ollimpijadi bio je Atanasije Ljubenović, dok je treće mesto na republičkom takmičenju iz istorije osvojio je Nikola Živadinović.

Veliki broj medalja osvojili su i na takmičenju iz fizike. Prvo mesto zauzeo je Aleksa Đorđević, drugo su zauzeli Luka Lazarević, Milena Stošić i Momčilo Tošić, dok je treće mesto pripalo Jovanu Arizanoviću.

Dok zbrajaju nagrade i uspehe, iz škole ponosno navode da još čekaju na rezultate sa takmičenja iz astronomije, pišu Južne vesti.

Naši mladi genijalci: Napravili uređaj koji obaveštava hitne službe o mestu saobraćajke

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

340 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap