Lifestyle Magazin

Prva 3D štampana kuća u Srbiji napravljena je za samo 21 sat i spremna je za život

3D-Kuca
Foto: FoNet/Natura Eco

Prva 3D štampana kuća u istočnoj Evropi nalazi se u Čačku, a napravila su je dva čoveka i jedna mašina, i to za samo 21 sat i 15 minuta.

3D štampana kuća “ProtoDom” premijerno je predstavljena u Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Kako su saopštili NTP Čačak i proizvođač 3D štampane kuće, kompanija Natura Eco, kuća je spremna za život, napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost, jer su testiranja rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu pokazala da je otporna na vetrove, zemljotrese i druge nepogode, piše Zadovoljna.

3D-Kuca-2
Foto: FoNet/Natura Eco

Ističu da je u izgradnji kuće korišćena inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji.

– Važna prednost ovakve tehnologije je i brzina gradnje, jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, i ugradnja cevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena, a količina otpada je ravna nuli jer se unapred zna tačna količina materijala, a veća je i sigurnost radnika na gradilištu – izjavio je na svečanom predstavljanju prve 3D štampane kuće generalni direktor „Natura Eco“ Nikola Rakić.

„Kompanija ‘Natura Eco’ predstavlja jedan od najsvetlijih primera kako se inovacije svetskog potencijala mogu razvijati u maloj sredini“, istakao je v.d. direktora NTP Čačak Mirko Pešić, i ocenio da su „ovo su samo prvi koraci“ i da očekuju još veće rezultate u narednim godinama.

3D-Kuca-3
Foto: FoNet/Natura Eco

Navode i da se prognozira da će vrednost tržišta 3D građevinske štampe do 2027. godine na svetskom nivou porasti na „neverovatnih“ 40 milijardi dolara.

Umetnica trošnu kuću na Fruškoj gori pretvorila u pravi mali raj

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

68 Shares
Share via
Copy link