Magazin

15 kultnih igrica uz koje smo odrastali 90-tih

Pojavu gejming konzola 90-tih godina u Srbiji obeležile su najbolje video igrice koje smo igrali kao omađijani. Da li su u pitanju Sega, Nintendo, PC kompjuteri, Play Station ili prvi mobilni telefoni, neke igrice su se izdvojile u odnosu na druge i sa pravom zauzele status kultnih. Super Mario, tenkići, lov na patke, FIFA i zmijica, samo su neke od igrica koje smo obožavali kao deca, a na koje nas je podsetila stranica Dnevna doza lepog.

Nismo znali kako da ih poređamo, pošto ih sve podjednako volimo!

Duck Hunt

Hm, nema džojstika? Pištolj nije imao svako, što je “patkicama” davalo dodatnu draž. Prokleti pas se često smejao, ali to nikoga nije obeshrabrivalo. To je, priznajmo, verovatno bio jedini lov na patke u našim životima.

Nedavno smo saznali da je igra zapravo bila osmišljena za dva igrača tako da prvi kontroliše pištolj, a drugi patkice i to preko džojstika!

Šta?!!

Super Mario Bros

super-mario

Mario ili Luiđi? Nije bilo lako, pa su vodoinstalateri pokušavali danonoćno – bezbroj cevi, kornjača, magičnih pečuraka, zmajeva. Svetovi su se menjali, braća su bivala sve uspešnija, ali princeza je ostajala u drugom zamku!

Iako je kasnije dobio brojna reizdanja, nijedno nije uspelo da nadmaši popularnost originalnog Marija.

Battle city

tenkici

Jedna od prvih igrica koja nas je učila taktici i umeću virtuelnog ratovanja i jedna od prvih koja je dopuštala da dva igrača igraju istovremeno. Ako bi jedan igrač pogodio drugog, on bi se sledio na neko vreme, pa je igranje udvoje bilo mač sa dve oštrice.

Čuveni crveni tenkovi obezbeđivali su vam specijalne moći koje su bile dragocene za prelaženje svakog pojedinačnog nivoa. Ipak, sve nas je bunilo to što smo se nakon poslednjeg nivoa vraćali na početak.

Legend of Zelda

legend-of-zelda

Iako je Nintendo bio u senci Plejstejšna, barem što se tiče našeg tržišta, ova igrica je jednostavno morala da dođe do igrača. Ocarina of Time je pravo osveženje! 3D grafika, savršen gejmplej, muzika koja sve to prati i priča koju je trebalo doživeti!

Glavni junak je Link, lik koji će spasiti princezu. Ako ste spremni da uskočite u njegovu ulogu, avantura može da počne.

Hyeeeh kyaah!

Pac-man

pac-man

Prva partija Pac-mana nije zanimljiva. Nije ni druga. Međutim, ako stignete do treće, mala žuta loptica će vas kupiti za ceo život. Pošto je večito gladna, morali ste non-stop da je hranite, ali tu postoji jedan mali problem – ona ne može da se zasiti, samim tim ni vi.

Priča o rođenju Pac-mana je zanimljiva. Dizajner Toru Ivatani je za vreme pauze ručak naručio celu picu. Čim je otkinuo prvo parče, ugledao je lik koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju video igara.

Sonic the Hedgehog

sonic

Sega je uzvratila udarac Nintendu i njegovom Mariju neviđeno brzom igrom za to vreme. Mario jeste bio prvi, ali je Sonik bolji, brži, lepši. Mali plavi jež je bio nezaustavljiv, a kako i ne bi bio kada su njegovi kreatori mesecima radili na njemu po 19 sati dnevno.

Za razliku od ostalih igara tog vremena, kretanje nije bilo ograničeno samo u jednom pravcu. Sonik je bio tako kul da je mogao i da šeta, ako je hteo.

Kupljeno!

Crash Bandicoot

crash

Budalasti Kojot koji voli da se zabavlja postao je ikona Sonijeve prve platforme za igranje jer je u to vreme konzolu prodavala maskota, a ne njen hardver – Nintendo je imao Marija, Sega je imala Sonika, a Soni blesavog kojota koji skuplja jabuke i razbija kutije.

Ova igrica je neodoljivo podsećala na crtani film kada biste je gledali sa strane. Osim toga, Crash je doneo revoluciju u žanr platformskih igara kombinujući 3D sa “običnim” 2D izvođenjem. Upravo zbog toga je Crash ponekad trčao u “u ekran”.

Space invaders

space-invaders

Invazija vanzemaljaca koju su kod nas doneli Segini klonovi tokom devedesetih godina. Uprkos jednostavnoj grafici i gejmpleju, igra je uspela da zarazi milione igrača.

Koliko je ova igra bila popularna svedoči i činjenica da je u vreme kada se pojavila izazvala nestašicu kovanicu od 100 jena u Japanu.

Tetris

tetris

Da li je moguće da je slaganje blokova bilo tako popularno?! Iako deo svog uspeha duguje i mobilnim telefonima, ne može se osporiti da je tetris jedna od najigranijih igara svih vremena. Ko još nije igrao tetris?

Tetris je nastao u Rusiji, odnosno Sovjetskom Savezu, a muzička tema izvedena je iz ruske narodne pesme koja se zove Korobeiniki.

Snake

snake-zmijica

Nokia 3310.

GTA

gta

Tomi Verseti ili Si Džej? GTA je bio pravo čudo za to vreme, što potvrđuje i činjenica da je upravo Vice City bio najprodavanija igrica 2002. godine.

Misija sa malim helikopterima je bila prava noćna mora, zar ne?

PES/FIFA

pes-fifa

Sudeći prema komentarima na društenim mrežama, najomiljenija fudbalska simulacija ikada je PES 2006. Neretko ljubitelji FIFA franšize ne žele ni da čuju za PES, ali mora se priznati da je Soni napravio vrhunski fudbal.

Adriano, nerešiva enigma tog izdanja.

Counter Strike

counter-strike

Kanter je zasigurno najigranija pucačina na našim prostorima. Realizovan kao modifikacija igre Half-Life, beleži veći uspeh od svog prethodnika.

WOW/LOL

wow-lol

Veliki broj World od Warcraft ili League of Legends igrača će vam reći da nikada ne počinjete sa igrom. Priča koja se obnavlja vas neprestano vuče nazad. Nema nazad.

Igraonice su bile ispunjene do poslednjeg mesta.

Need for Speed

need-for-speed

Trka pod zemljom ili kroz gradske ulice, pune gustog saobraćaja i policije, kako biste stigli prvi na cilj i pobedili. Ne samo da morate da izbegnete hapšenje, već morate i da budete najbrži, najelegantniji i najbolji.

14 legendarnih crtanih filmova koje smo obožavali kao klinci

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

681 Shares
681 Shares
Share via
Copy link