Film Lifestyle

10 činjenica o filmskim klasicima koje ne znaju ni najveći filmofili

Za ove trivije najvećih filsmkih hitova znaju samo najzagriženiji fanovi sedme umetnosti. Možda… Neke od sledećih filmskih činjenica biće iznenađenje i za njih.

Uz ove zanimljivosti neke od navedenih filmova ćete još više zavoleti, a oni koje pre niste „gotivili“ možda će dobiti drugu šansu.

City magazine prenosi  listu od 10 filmskih činjenica koje verovatno niste znali:

– Popularni Diznijev dugometražni crtani film Kralj lavova (The Lion King) je prvobitno trebalo da se zove Kralj džungle, ali je tokom njegovog stvaranja odlučeno da taj naslov nije prikladan budući da lavovi ne žive u džungli, već u savani.

– Nikol Kidman je u filmskom mjuziklu Mulen ruž! nosila najskuplju ogrlicu ikada prikazanu na filmu. Ona je imala čak 1.308 dijamanata i koštala je oko milion dolara.

mulan ruz

– Budžet za Petparačke priče (Pulp Fiction) Kventina Tarantina je bio svega 8 miliona dolara, od čega je čak 5 iskorišćeno za honorare glumaca. Podsećamo vas da je film zaradio malo više od 200 miliona dolara na svetskim bioskopskim blagajnama.

– Slika Krik Edvarda Munka je poslužila kao inspiracija za plakat za film Sam u kući (Home Alone).

sam u kuci

– Isti dizajner odgovoran za elegantni izgled gedžeta kao što su iPod, iMac i iPhone, je odgovoran i za dizajn ženskog robota EVE iz Piksarovog crtanog filma WALL-E. U pitanju je Džoni Ajv, glavni dizajner kompanije Apple.

wall e

– Reč „mafija“ nijednom nije pomenuta u filmu Kum. Prava mafija je insistirala da bude tako.

– Prvi deo akcionog serijala Umri muški je adaptacija knjige Ništa ne traje večno Roderika Torpa. Zanimljivo je da je uloga Džona Meklejna prvobitno ponuđena Frenku Sinatri koju ju je odbio jer je smatrao da je previše star (tada je imao 76 godina). Brus Vilis je bio sledeći izbor i ostalo je, naravno, istorija.

– Ako ste mislili da Kvaj Gon Džinov (Lijam Nison) transmiter u filmu Ratovi zvezda — epizoda I: Fantomska pretnja izgleda kao ženski brijač kompanije Gillette, bili ste 100% u pravu. Naime, kreatorima uređaja u ovom filmu se svideo njegov dizajn i odlučili su da ga iskoriste i samo malo dopune nekim detaljima.

star wars

– Glumica Sofi Tarner se proslavila ulogom Sanse Stark u seriji Igra prestola (Game of Thrones). Kao i drugi likovi iz porodice Stark, ona je u prvoj sezoni serije imala svoga vuka zaštitnika. Manje je poznato da je ona psa koji igrao ovu ulogu usvojila.

– Autori filma Osmi putnik (Alien) su planirali da glavni lik Ripli bude muškarac, ali su se u poslednjem trenutku odlučili za Sigurni Viver, smatrajući da će biti manje očekivano ako jedina osoba koja je preživela susret sa čudovištem bude žena.

Neki od najluđih zahteva glumaca koje su reditelji ispunili

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

25 Shares
Share via
Copy link