Lifestyle

Srbi odlepili za trendom sa Zapada – daju bogatstvo za fensi žurke na kojima otkrivaju pol bebe

otkrivanje-pola
Foto: Printscreen Wikiperida

Žurke na kojima se otkriva pol bebe postale su sve češće u Srbiji. Roditelji koji iščekuju dete žele na taj način da podele radost sa porodicom i priljateljima. Ovakve žurke, kao i sve u Srbiji, izazvale su oprečna mišljenja.

Trend sa Zapada, da roditelji otkrivaju pol svoje nerođene bebe na gala žurkama za porodicu i prijatelje, godinama je već aktuelan i sve popularniji i u Srbiji.

Pojedini roditelji su spremni da daju i pravo malo bogatstvo samo kako bi sa svojim najbližima zajedno otkrili kog pola će biti njihovo dete, a sve uz more roze i plave dekoracije, i kao što običaji u Srbiji za sve prilike nalažu – obilje hrane i pića, piše Zadovoljna.

I dok neki ovo nazivaju pomodorstvom, drugi gledaju na ovo kao na tabu temu jer po narodnim verovanjima detetu se ništa ne kupuje sve dok se ne rodi, a samim tim do tada ne treba ni da se zna pol, ili bar o tome da se ćuti.

Međutim, vremena se menjaju, a ovakve žurke su sveprisutnije kod nas. Na ovu temu  novinarka portala Zadovljna razgovarala je sa Katarinom, novopečenom mamom koja je nedavno dobila devojčicu, a koja je organizovala žurku povodom otkrivanja pola.

– Čim smo uradili prenatalni test, sledeći korak je bila organizacija žurke. Moja sestra je uzela rezultate, a verenik i ja smo se dogovorili kako želimo da izgleda cela proslava, njoj smo dali uputstva i novac, a ona je sve organizovala sa još par drugarica. Proslava je trajala jedno poslepodne u iznajmljenoj vikendici, a od dekoracije smo imali balone u roze i plavoj boji. Pol deteta smo otkrili bušenjem balona iz kog su izašle roze konfete i mali roze baloni. Bilo je prelepo, bilo je nas dvadesetak – kaže za pomenuti portal Katarina i priznaje da je za ovu zabavu izdvojila 50 evra za zakup vikendice, ali i 50.000 dinara za dekoraciju.

A evo kako počinju ovakve žurke i koliko novca treba da izdvojite za jednu.

Sa sve zastupljenijim prenatalnim testovima koji se rade već u trećem mesecu trudnoće, pol se može saznati rano, iako je, naravno, svrha ovih testova da pokažu da li je plod zdrav.

A kada stignu rezultati, budući roditelji mogu zamoliti doktora da pol deteta, umesto njima, javi nekom od članova porodice ili prijatelja, kako bi se pol otkrio na sve popularnijoj zabavi “gender reveal party”, odnosno žurki povodom otkrivanja pola.

Otrivanje pola se pripema nedeljama unapred, iznajmljuju se vikendice, splavovi, svečane sale, što inovativnija dekoracija, ketering…

U ponudi domaćih prodavnica balona nalazi se i balon namenjen za ovu priliku koji je crne boje kako ne bi otkrio unutrašnjost koja je ispunjena sitnijim balonima u ružičastoj ili plavoj boji.

U zavisnosti od veličine balona, cene se kreću od 1.000 do preko 5.000 dinara. Ali to je samo jedan balon, setovi balona su oko 7.000 dinara, tanjiri sa natpisom boy or girl po komadu su od 300 do 450 dinara…

Na proslavi budući roditelji buše ovaj balon, iz njega izlaze manji baloni i svojom bojom otkivaju da li je beba biti dečak ili devojčica.

Na sličan način pol se može otkriti i razbijanjem pinjate, kao i sečenjem torte čija je unutrašnjost ružičasta ili plava, u zavisnosti od pola deteta.

Cene ovakvih torti se ne razlikuju mnogo od cene standarnih, ali zato pinjate mogu koštati do 2.000 pa sve do 4.000 dinara.

Možete se odlučiti i za konfete koje su oko 600 dinara ili dim u boji. A naravno, možete biti i originalni i sami smisliti kreativan način da zajedno za najbližima otkrijete pol svoje bebe.

Međutim to je samo deo.

Kako bi otkrivanje pola učinili zanimljivijim, roditelji organizuju i „klađenje“, pa gosti pogađaju unapred da li je beba dečak ili devojčica, a naravno, sve se dešava uz lajvove na društvenim mrežama, fotografisanje i snimanje svake sekunde događaja, a ko želi može da iznajmi i fotografe i snimatelje kako bi na profesionalan način zabeležili ovaj trenutak.

Međutim ni ovde nije kraj.

Za sve one koji su pozvani na žurku, ali i za same buduće roditelje, važe neka „pravila“. Roditelji su mahom u belim odelima, dok zvanice mogu da biraju između belih, roze ili plavih autfita, u zavisnosti od toga koji pol priželjkuju.

Naravno niko vas neće isterati i ako dođete u nekoj drugoj boji, ali ovo je standardni dress code.

Roditelji u Srbiji od 1. januara za rođenje prvenca dobijaju 345.000 dinara

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
244 Shares
244 Shares
Share via
Copy link