Srbija Vesti

Zrenjaninci sami postavili senzore za merenje kvaliteta vazduha, a država manipuliše podacima

zrenjanin
Printscreen

Ekološki aktivisti nekoliko nevladinih organizacija iz Zrenjanina postavili su šest senzora za merenje kvaliteta vazduha, sa ciljem da građani budu istinito informisani u vezi sa problemom zagađenja. Njihovo postavljanje izvršile su zrenjaninska inicijativa „Vazduh nije roba!“ i udruženje Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija.

Podaci očitani sa senzora i stručna analiza poverena je portalu VojvodinaMeteo.

– Ovo je jedan od prvih koraka u zajedničkoj borbi za jasnim, proverenim, a pre svega transparentnim informacijama o stanju kvaliteta vazduha koji dišemo – objavila je inicijativa “Vazduh nije roba”.

Oni su naveli da je trenutno postavljeno šest automatskih mernih uredjaja, što je duplo više od analognih uređaja koje koristi Zavod za javno zdravlje Zrenjanina u čijoj je to nadležnosti, a za ta merenja izdvojeno je 5,8 miliona dinara iz budžeta grada u 2020. godini.

– Zapanjujuće je da analogni uredjaji (koji su stari nekoliko decenija) ne mere PM 2.5 čestice koje su najštetnije za ljudski organizam, i koje su glavni uzročnik trajnih oštećenja pluća. Da podsetimo, godišnje u Srbiji od zagadjenja vazduha umre 15.000 ljudi, što nas postavlja na prvo mesto u Evropi – navode iz ove inicijative.

Ističu da se prema zvaničnim podacima, u Zrenjaninu testiranja rade 56 dana u godini, i to pretežno u letnjim mesecima kad je zagadjenost i najmanja.

Odlukom Odseka za zaštitu i unapređenje životne okoline od 2016. godine ukinuta su tri merna mesta koja su pokazivala najveći stepen zagađenja u Zrenjaninu.

– Merenja uređaja koje smo postavili ne koštaju 5,8 miliona dinara, ali mere i PM 2.5 čestice i te informacije su dostupne svima i uvek – naveli su iz nevladinih organizacija, a prenela je Nova.rs.

Održan protest za bezopasan vazduh: Narod neće život u gasnoj komori

10 Shares
Share via
Copy link