Srbija

Linglong licemerje godine: U Srbiji sade drvored a iz Kine proterani zbog svoje prljave industrije

linglong
Foto: Zrklik.com

Kineska fabrika za proizvodnju guma za automobile u Srbiju je stigla pre dve godine sa prolećem ranim. Kako to obično biva kada kineski spasioci investitori dođu u Srbiju, mi im sve damo za džabe jer smo pravi domaćini. Ispoštovana je još jedna tradicija a to je da lično predsednik otvori kompaniju i to simbolično po feng šuiju.

Sta smo sve poklonili kompaniji “Linglong”:

  • 96 hektara obradivog zemljišta, njive prve i druge klase
  • državna pomoć u iznosu od 75.8 miliona evra
  • izgradnju pomoćnih objekata bez dozvole

Nedavno su osvanuli fotografije prostorija u kojima žive zaposleni ove fabriike. Fotografije koje podsećaju na logor sigurno imaju objašnjenje u feng šuiju. Dolazak proizvođača guma je bombastično najavljivan i trebalo je da nam obezbedi radna mesta. Ostaje nejasno zašto kompanija dovodi radnike iz Kine koje tretiraju svakako ali kao radnika ne. Bez slobodnog dana, praznika i u nehiigijenskim uslovima.

Ova kompanija od dolaska u Srbiju ne prestaje da iznenađuje. Najnoviji potez može odmah da dobije titulu licemerja godine.

Povodom rođendana “Linglong” je organizovao sadnju drvoreda u Zrenjaninu, naravno u saradnji sa čelncima grada i rasadnikom iz Zrenjanina.

Aleksandra Magazin, šef Rasadnika “Čistoće i zelenila”, rekla je da se kompanija “Linglong” obratila tom preduzeću sa željom da učine nešto za Zrenjanin po pitanju ekologije.

Koliko ova rečenica apsurdno zvuči. Bonus savet: ako su hteli da učine nešto za Zrenjanin po pitanju ekologije nisu trebali da otvaraju fabriku koja više ne može da posulje u Kini zbog prljave tehnologije pa je svoje poslovanje presila po svetu i nažalost kod nas.

Ali, da se vratimo na sadnju drveća, tačnije 80 ukrasnih jabuka!

Skupili su se zaposleni u fabrici „Linglong“, došao je i gradonačelnik koji je rekao da zahvaljujući ovoj saradnji niče još jedna „zelena oaza“.

Srbija je ovoj kompanij poklonila 96 hektara zemlje, oni Zrenjaninu 80 ukrasnih jabuka i ne nameravaju da se zaustave na tome jer se kako kaže jedna od menadžerki osećaju kao pravi Zrenjaninci.

– Ovde smo počeli sa izgradnjom, ovde živimo i radimo, isti smo kao i svako ovde prisutan i sami sebe već odavno smatramo Zrenjanincima, takođe, želim da se zahvalim svim kolegama koji su se potrudili da zajedno posadimo drveće. Budući razvoj kompanije Linglong ne oslanja se samo na nama koji smo na rukovodećim pozicijama, već i na vama koji ste zaposleni u ovoj kompaniji. Sigurna sam da će naša buduća saradnja biti kao što je i ovaj događaj i da ćemo zajedno raditi i davati sve od sebe, rekla je menadžerka Sofi Li.

A građani Zrenjanina treba da se oduševe jer je menadžerka uzela lopatu u ruke da njima, Zrenjanincima zasadi zelenu oazu.

Zatvorski kreveti, oljušteni zidovi, bez tekuće vode: Ovako žive radnici Linglonga u Srbiji

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

250 Shares
250 Shares
Share via
Copy link