Magazin Srbija

Zatvorski kreveti, oljušteni zidovi, bez tekuće vode: Ovako žive radnici Linglonga u Srbiji

Izgradnja kineske fabrike guma Linglong najavljena je od strane države kao “najveća i najznačajnija investicija u Vojvodini”.

Koliko je vlastima bitan projekat, bar u medijima, govori i činjenica da se u Zrenjaninu put koji prolazi kroz radnu zonu Jugoistok nazvao “Avenija Linglong”.

Velike reči, velika najava, ali stvarnost je ipak drugačija (gle čuda) od one koja nam vlast prikazuje.

Uslovi smeštaja radnika koji grade tako bitnu investiciju podsećaju na uslove u kojima su obitavali logoraši na ozloglašenom Golom otoku.

– Pogledajte kako izgleda smeštaj radnika koji su angažovani na izgradnji fabrike automobilskih guma Linglong.

To su investitor i “projekat od nacionalnog značaja” kojima je Srbija poklonila više od 80 miliona evra i za koje tvrdi da neće ugrožavati prirodu i zdravlje ljudi – napisao je na Tviteru Ivan Živkov, sociolog i građanski aktivista koji je podelio sliku smeštaja za radnike koji grade pomenutu fabriku guma.

Ivesticija u koju je država uložila 80 miliona, a koja cela košta 800 miliona evra, ne deluje toliko značajno kada se vide uslovi u kojima praktično žive radnici angažovani na izgradnji.

Ogoljeni zidovi, zatvorski kreveti, kafe kuvala i poneka stolica sa ili bez sedišta, kofe s vodom i lavori, sa sve razbacanim svarima (jer ormara nema) bacaju ružnu sliku na kapitalni projekat vredan gotovo milijardu evra.

– Zabela? Ne! Padinjak? Ne! Ruski gulag? Ne! Pa sta je onda? Radni logor Kineza u halama zatvorene klanice koji zidaju fabriku guma u Zrenjaninu… 21 vek… i od vlasnika fabrike ocekujemo da gumara radi po ekoloskim standardima!, napisao je Dalibor Lalić uz ovu ‘divnu’ ilustraciju.

Izgleda da je ovaj slučaj samo personifikacija vlasti u Srbiji. Spolja čokolada, a unutra šupljina.

Nešto poput kinder jajeta, s tim što umesto poklona, nakon čokolade dobijete ogoljene kamene zidove i zatvorske krevete.

Jer koga briga za uslove rada? Nije bitno gde se radi i kako, bitno je da posla ima, zar ne?

A to što se radi u uslovima nedostojnim čoveku, nikom ništa, vlast to ne zanima.

Njih ne zanimaju posledice, već samo trenutna korist, da li u vidu političkih poena, marketinga ili šeme “ja tebi, ti meni”, prenosi Direktno.

Linglong, Rio Tinto, Makiš i Vinča: 4 jahača apokalipse koje MORAMO zaustaviti

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Menjam solidan stan u Zrenjaninu za bilo kakvu brvnaru na bilo kojoj planinčugi sa potokom. U Zrenjaninu je već 18 godina zabranjena upotreba česmovače i pored novoizgrađene fabrike vode kojoj regionalni moćnici ne dozvoljavaju rad, iako građani plaćaju izgradnju objekta kroz višu cenu vode. Vodena mafija trlja ruke i ZR je drugi najskuplji grad u zemlji. Vazduh je već Š kategorije, a neće ga ni biti kad proradi gumara Ling long i Fabrika sintetičkog kaučuka. Na samo nekoliko kilometara od grada data je ogromna zemlja nemačkom Tenisu da sa najvećom svinjarskom farmom malo osveži sve lošiji vazduh. I sve po zakonu i sve u korist naše štete i zdravlja naše dece.

143 Shares
143 Shares
Share via
Copy link