Balkan Magazin

Zovem se Emela, od majke Milene i oca Bahrudina. Nisam odabrala naciju, već ljubav

emela
Foto: facebook/Emela Ema Halilović

Narodi su se na našim prostorima vekovima mešali, ali i često su bili primoravani da biraju stranu i stanu nasuprot onih sa kojima su do skoro živeli u slozi i gradili zajednički život.

Ali šta biva kada neko ne želi da bira stranu i u sebi nosi različite religije, nacionalnosti i istorije.

Emela Halilović je devojka iz mešovitog braka koja ne želi da se ograničava nacijom i religijom. Njenu priču prenosimo u celosti:

„Zovem se Emela Halilović, ali svi me zovu Ema. Rođena sam od majke Milene i oca Bahrudina. Ja sam dijete iz takozvanog “miješanog braka”. Oduvijek sam mislila da su svi brakovi isti, da su svi brakovi “miješani” jer su zajednica života između žene i muškarca. To mišljenje sam imala sve dok od mene nije zatraženo da se nacionalno opredijelim prvi put. Tada nisam znala šta to znači pa su mi objasnili da mogu biti Bošnjak ili Srbin jer sam dijete iz miješanog braka pa mogu izabrati. Do tog trena sam bila Bosanska od tog trena sam bila zbunjena. Rekli su mi da je moja mama Srpkinja, a tata Bošnjak i da trebam da izaberem. Do tada sam mislila da se mama i tata prosto vole, da nije važno što slavimo i Božić i Bajram da je čak i ljepše i bogatije što je tako jer je raznoliko. Od upisa u školu znam da je bitno kojem od tri naroda pripadaš, da ne možeš izabrati da ne pripadaš jer ti je Ustavom nametnuto da moraš pripadati nekom od ta tri naroda, ako želiš da ostvaris osnovna ljudska prava zagarantovana upravo tim Ustavom.

Čak i kada se zapošljavamo, kada biramo ili želimo da budemo birani na demokratskim izborima moramo pripadati jednom od ta tri naroda. Ali šta znači da izaberem? Da li to znači da neću više imati i baku i nenu i slaviti i Božić i Bajram? Da li to znači da moram da izaberem jednu stranu porodice, jedan njen dio, a odreknem se drugog? Da li to znači da izaberem da se nacionalno opredijelim i biram religiju kojoj pripadam? Ne znam šta bi to trebalo da znači niti mi neko može objasniti žašto je važno da se još u školi opredijelim i izjasnim. Zar za školu nije bitno samo da sam dobar đak? Previše je to pitanja bez odgovora za jednu djevojčicu poput mene.

Ja Emela Halilović biram da se ne izjasnim. Biram da verujem da brak nije miješan jer za meso se kaže da je miješano. Biram da vjerujem da je brak zajednica života tate i mame koji se vole. Biram da imam baku i nenu i da slavim Božić i Bajram jer volim različitosti. Biram da vjerujem u ljubav i da volim svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Zbog svih ovih izbora biram da se nacionalno ne opredijelim jer smatram da je to moje pravo. Svjesna sam da će mi ovaj izbor uskratiti ili otežati ostvarenje drugih prava, ali ja biram da budem Bosanka koja voli i baku i nenu i tatu i mamu podjednako. Biram da se ne opredijelim nacionalno jer sam se već opredijelila za ljubav.“

Šta će ti Srpkinja, zašto ne nađeš Hrvaticu? Momak dao sjajan odgovor

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
97 Shares
Share via
Copy link