Magazin Srbija

Zorana Mihajlović kuka za Rio Tintom, ne može da prežali 15 milijardi evra

zorana-mihajlovic
Foto: Instagram/Zorana Mihajlović

Rio Tinto je oteran iz Srbije, barem za sada.

Ipak, ministarka Zorana Mihajlović već izražava žaljenje što kontroverzna kompanija neće rovariti našom zemljom, rekavši da je Srbija izgubila šansu i da će je ova odluka vratiti unazad.

Sa druge strane, anglo-australijskom gigantu premijerka Ana Brnabić je rekla “marš iz Srbije” i kako je apsolutno stavljena tačka na projekat “Jadar”.

“Nema ničega čime su građani plašeni”

Gostujući na TV Hepi, ministarka Mihajlović je nostalgično pričala o Rio Tintu i naglasila da u onome čime su građani mesecima bili plašeni nema ničega:

– Rudarstvo je budućnost, ne budemo li to razvijali, opet ćemo ostati sa strane. Srbija je među prvim zemljama započela istraživanje i nije pogrešno što je tadašnja vlast dala dozvole, a na kraju ćemo biti poslednji u eksploataciji litijuma. Druge države su već počele sa eksploatacijom, a mi smo odustali.

Žalim što nismo dobili rezultate studija o uticaju na životnu sredinu, onda bi svi koji su bili protiv, iz raznih razloga, videli da se radi o novoj tehnologiji. To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima – istakla je ministarka i dodala:

– Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane – kazala je Mihajlović, očigledno razočarana.

Dodala je da je ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast BDP-a za još 15 milijardi evra.

Ministarka ne vidi ništa loše u ekološkom smislu i posledicama iskopavanja litijuma ali potencijalni novac u celoj jednačini joj nije promakao.

Dogovorite se i vratite “Vučićevu” milijardu

Sa druge strane, premijerka Ana Brnabić, izjavila je danas da je projekat “Jadar” definitivno obustavljen:

– Ne vidim u ovom trenutku kako bi neka kompanija mogla da dođe kada ne postoje nikakva druga istražna prava, a niko se nije ni prijavio za istražna prava niti mi imamo nameru da dajemo nekom drugom istražna prava – kazala je Brnabić.

Vlada Srbije u četvrtak ukinula je uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

Prema rečima Ane Brnabić, time su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto.

– Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali – istakla je premijerka na vanrednoj konferenciji za novinare.

I dok je Zorana Mihajlović pohvalila bivšu vlast, glavni argument ovog režima u trenutku kada se narod pobunio bio je upravo taj da su njihovi prethodnici krivi za takvo, “zatečeno” stanje, za izdavanje dozvola i pozivali se na zakone koji su tada donešeni.

Aleksandar Vučić je čak izjavio kako ćemo vratiti i milijardu evra.

Moraće bolje da se dogovore. A najbolje je da se dogovore da vrate tih milijardu evra, koje predsednik manipulativno spominje ne bi li izazvao sažaljenje a ujedno i strah građana.

Nije prošlo i neće proći. Jer, jedno je sigurno, narod im više ništa ne veruje i pokazao je da se ne plaši.

Treba naglasiti i da Rio Tinto nije jedina kompanija koja bi da raskopava i truje našu zemlju. U Srbiji trenutno postoji 55 aktivnih rudnika, a mnogi od njih već truju i pustoše našu zemlju.

Prema tome, mogao bi i narod da promeni lošu naviku i ne diže glas “kad voz zapišti” – već da glas ostane “podignut”, preventivno a i aktivno.

Ova vlast pokazuje da joj ništa nije sveto i da se sve može očekivati, pa nije isključeno da će nakon izbora isti scenario ponovo biti potreban i za Rio Tinto, i sve ostale koji “riju” Srbijom.

Manojlović: Način ukidanja Uredbe Jadar prevara, vratiće Rio Tinto posle izbora

61 Shares
Share via
Copy link