Magazin

Zorana teško podnela „pedaliranje“ iz Vlade, a još teže činjenicu da je menja Đedović Negre

mihajlovic-negre
Foto-kolaž: Tanjug/MRE/Zoran Petrović/Dragan Kujundžić

Nova Vlada Srbije kao glavnu karakteristiku ima mnogo novih lica, od kojih su neka ocenjena kao visoko stručna u svojim oblastima, ali karakteristično je i da prvi put posle mnogo godina u Nemanjinoj nećemo gledati dosadašnju ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

Ona je juče održala konferenciju za novinare, na kojoj se videlo da je prilično emotivno doživela što je ostala bez funkcije, a opšti utisak je bio i da je bila iznenađena razvojem situacije, a pogotovo time što je na njeno mesto postavljena Dubravka Đedović Negre, osoba koja je uspela dosad nezamislivo – da svi mediji, i oni koji su uz vlast, i oni koji su protiv vlasti, i oni zaista nezavisni, ne nađu ni jednu jedinu ružnu reč protiv nje.

Ne samo to, na račun nove ministarke stizale su samo pohvale, a upravo je ona, čini se, i bila jedan od glavnih uzrok što je nova vlada već dobila titulu vlade u kojoj preovladava struka nad politikom.

Zorana Mihajlović je i ovo, čini se, prilično teško podnela, a ima i onih koji su komentarisali da je njenom emotivnom i prilično neočekivanom nastupu na konferenciji za novinare, na kojem nije štedela svoje dojučerašnje saradnike, kumovala i činjenica da je za njenu naslednicu izabrana baš žena poput Dubravke Đedović Negre.

Prema saznanjima izvora bliskog okruženju bivše ministarke, ona je bila lično pogođena i veoma isfrustrirana saznanjem da je na njemu poziciju imenovana baš Dubravka Đedović Negre, iako je bilo sličnih najava u medijima prethodnih dana, i jednostavno nije mogla da sakrije ono što neki nazivaju i posledicom doze ženske sujete, piše Telegraf.

Zoranu su posebno pogodila poređenja nje i nove ministarke u nekim medijima, ali i na društvenim mrežama, pogotovo ona koja idu na njenu štetu.

Zorana Mihajlović postala je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine 2012. godine, posle pobede SNS na izborima, a od 2014. do 2020. bila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U još uvek aktuelnoj vladi, od oktobra 2020. godine obavljala je funkciju potpredsednice kabineta Ane Brnabić i ministarke rudarstva i energetike.

Dubravka Đedović Negre je rođena 1978. godine u Beogradu, govori četiri strana jezika – engleski, italijanski, francuski i ruski.

Diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mandžmenta u Los Anđelesu.

Pre karijere u Evropskoj investicionoj banci (EIB), radila je kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International, pokrivajući konflikte, uključujući i rat u Avganistanu.

Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD. U periodu od 2004. do 2012. godine vodila operacije Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja.

Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno-privatnih partnerstava u saradnji sa Beogradskim univerzitetom, i gost je predavač na University College London. Od avgusta 2016. do decembra 2021. bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu. Pre dolaska u Beograd, Dubravka je bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u oblasti javno privatnog partnerstva, kao i projektno finansiranje u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa.

Uspešno je finansirala projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih. Ugovorila je prvi projekat javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, za koji je dobila nagrade Project Finance Deal za 2013. godinu i EMEA Finance Magazine European Deal 2013 u Londonu.

Ona je novo lice u Vladi Srbije, Dubravka Đedović Negre menja Zoranu Mihajlović

86 Shares
Share via
Copy link