Magazin

Govor Zorana Đinđića pre 23 godine i poruke upućene Vučiću, SRS i SPS ekipi, nikada nisu bile aktuelniji

zoran-djindjic
Foto: Printscreen

Govor Zorana Đinđića u Narodnoj skupštini nakon izlaganja ekspozea 2001. godine, koji je vezan za Kosovsko pitanje, više je nego aktuelan i danas. U svom izlaganju on je upitao šta znači administrativna linija, ali i da je neophodno uspostaviti vezu sa Albancima na Kosovu kako bi Srbija jačala svoj uticaj na delu svoje teritorije.

U svom govoru nakon izlaganja ekspozea 25. januara 2001. godine tadašnji premijer Zoran Đinđić osvrnuo se i na Kosovsko pitanje. Reč je o prvom Đinđićevom govoru u svojstvu premijera pred poslanicima, među kojima je bio i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Nova.

U jednonm trenutku, Đinđić se obratio Vučićevoj tadašnjoj partiji, Srpskoj radikalnoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije, kojima je zamerio zbog načina na koji doživljavaju patriotizam.

– Zamerate meni kada kažem hajde da pokušamo da nekako između Srbije i Kosova, Albanaca na Kosovu uspostavimo neku vezu za početak, da Srbija ima neki uticaj na Kosovu ,bilo kakav i da postepeno počnemo da jačamo uticaj i da vidimo za godinu, dve, tri, ako Srbija bude jačala, da li taj uticaj može da bude dovoljno jak da neke naše vitalne interese zadovoljimo. To je otvoreno pitanje, ja ne znam da li mi možemo da uspemo, ali šta je alternativa? – rekao je Đinđić tom prilikom.

Zatim je upitao poslanike tadašnje opozicije kakvu alternativu oni nude.

– Nudite alternativu da zatvorimo oči pred životom i da kažemo Kosovo je Srbija. I? Da budete patriote i da se smejete? Da ovde kad dođete (skupštinska govornica prim.aut) da plačete, a kad sednete za svoje mesto da se smejete? Za razliku od toga naša politika je vrlo iskrena. Mi smo svesni toga da smo toliko šansi izgubili tu, da je možda moguće da nešto od toga vratimo i da vredi pokušati. Mi moramo da pokušamo, ali ako se zavaravamo nećemo ništa uspeti. Moramo da budemo realisti i ako shvatimo šta je život, možda ćemo uspeti. Vi ste sa svojim praznim patriotizmom i junačenjem…. Neki od vas su doveli do toga da danas jedva imamo bilo kakav uticaj kao država na deo svoje teritorije – kazao je Đinđić.

Zatim se osvrnuo na pitanje administrativne linije koja postoji i danas.

– Jedan deo naše granice je otvoren prema jednoj stranoj državi, da mi ne možemo o našem ustavu ozbiljno da razgovaramo jer ne znamo deo naše teritorije koji ima status. Ne znamo da li postoji granica. Kažemo administrativna granica između Srbije i Kosova, šta to znači administrativna granica? Da li vi možete da prođete tu administrativnu granicu kao što možete da prođete između dve zemlje u Evropskoj zajednici? Ne možete. U kom smislu je ona administrativna? To su sve otvorena pitanja koja smo mi zatekli i pokušavamo da ih rešimo tako da imamo neke rezultate – poručio je on.

Čini se da je ovaj govor i danas više nego aktuelan iako je star više od dve decenije.

10 poruka Zorana Đinđića koje Srbija nije bila spremna da čuje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link