Lifestyle Magazin

Kuće Marije i Ratka arhitektonsko su čudo u kojem ćete poželeti da provedete večnost (FOTO)

kuće kosmaj kolaž
Foto: Privatna arhiva

Jeste li čuli za takozvane zomes kućice? Reč je o jedinstvenim kupolama koje menjaju boju na suncu i daju čaroban pogled na prirodu kroz staklene rombove. Uz to, tu je i luksuzan spa doživljaj. Možda zvuči kao arhitektonska atrakcija iz belog sveta, ali te neobične kućice nalaze se na oko 60 kilometara od Beograda, na Kosmaju.

Iza njih stoje Marija i Ratko Vujović koji pričaju odakle ideja za takvim vidom smeštaja na poznatoj srpskoj planini, piše Zadovoljna.rs.

– Kosmaj smo izabrali zbog svih odlika koje poseduje, prvenstveno prelepe prirode i čistog vazduha. Kosmaj i njegova okolina predstavljaju područje od posebnog kulturno-istorijskog značaja, to je zaštićeno prirodno dobro i poznato kao vazdušna banja. Tu smo stvorili oazu mira, spoj luksuza i prirode.

Šta su zomovi?

– Zomovi su kuće građene po principu zlatnog preseka koji predstavlja savršenstvo oblika i proporcija. Sastoje se iz romboida koji su projektovani u skladu sa Fibonačijevim nizom. Iako toga nismo svesni, priroda je kreirala ovu urođenu proporciju pri stvaranju mnogih pojava, biljnih vrsta i živih bića, kažu Marija i Ratko.

– Može se reći da je ovo savršenstvo proporcija zoma potpuno u skladu sa našim bićem. Zbog toga boravak u njima povećava energiju, budi pozitivne misli i osećanja i dovodi um i telo u harmoniju sa prirodom, dodaju.

zomes kućice
Foto: Privatna arhiva

Njihovi zomovi prvi su na svetu koji menjaju boje

– Taj magičan efekat je postignut načinom gradnje i korišćenjem specijalnog alubonda, koji je prvi put korišćen za tu vrstu kuća. Kuće menjaju boje u zavisnosti od ugla posmatranja, položaja sunca i doba dana, kažu oni.

zomes kuće
Foto: Privatna arhiva

Ceo doživljaj boravka u tim arhitektonskim izumima naročito je naglašen noću.

– Plafon zoma je stakleni i kroz njega noću možete posmatrati zvezdano nebo, što predstavlja jedinstven doživljaj. Isto možete posmatrati i iz spoljašnjeg đakuzija. I izlasci sunca ovde su spektakularni, kao i nebo prepuno zvezda, što boravak ovde čini jedinstvenim.

Marija i Ratko pričaju i kome su te kućice namenjene.

– Kuće su predviđene za dve odrasle osobe, namenjene su parovima i ljudima koji žele mir, tišinu, potpuno opuštanje i uživanje u prirodi, a koji vole da imaju i spa ponudu. Jedinstveno je to što imamo unutrašnju samostojeću kadu iz koje se pruža prelep pogled. Takođe, spoljašnji hidromasažni bazen će raditi tokom cele godine i zimi se u njemu greje voda. Pritom, u kućama imamo podno grejanje i klimu, tako da je zimi veoma toplo.

zomes kuće
Foto: Privatna arhiva

Posebna pažnja je posvećena enterijeru

– Osim svega neophodnog za boravak gostiju, pažljivo smo planirali i birali svaki detalj. Enterijer je ošmisljen do najsitnijeg delića.

U kućicama preovlađuju drveni materijali u kombinaciji sa staklom, dok su enterijeri urađeni u različitom stilu.

zomes kuće
Foto: Privatna arhiva

Takođe, na Kosmaju možete obići važne lokalitete, poput Spomenika palim borcima, vidikovac, manastir Tresije, da vozite kvadove, da jašete konje, da idete na pešačke ture.

– Ideju o tome da napravimo nešto u blizini Beograda, a što će povezati prirodu, odmor i pružiti nešto više od standarda, imamo već nekoliko godina. Kada smo pronašli firmu koja pravi zomove i prvi put se sreli sa njima, dogovor je postignut istog momenta. Znali smo da je to ono što želimo i sve vreme smo jako verovali u taj projekat jer smo znali da stvaramo nešto jedinstveno u čemu će ljudi zaista uživati svim čulima, zaključuju Marija i Ratko.

Izvor: Zadovoljna.rs

Skriveni i prelepi Kosmaj: Čist vazduh, zelenilo i kvadrat od 150 evra na pola sata od Beograda

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

21 Shares
Share via
Copy link