Magazin Srbija

Ostvarile rezultate za Olimpijske igre a nisu otišle u Peking zbog Olimpijskog komiteta Srbije

anja ilić mina ilic maida drndić
Foto:Skijaški savez Srbije

Anja Ilić, reprezentativka u nordijskom skijanju verovala je da je ostvarila plasman na Zimske olimpijske igre sve do popodneva 15. januara, samo 9 dana pred let za Peking.

– Dan pre preseka glavnog stanja, rekli su nam da ne idemo na Olimpijske igre. Ovo se ne dešava, ideš na Olimpijske igre, ovo je sigurno neki nesporazum – govorila je sebi Anja Ilić.

Međutim, desilo se. Tri takmičara u nordijskom skijanju, Anja Ilić, Maida Drndić i Miloš Milosavljević na Zimske olimpijske igre nisu otputovali zbog internih kriterijuma Olimpijskog komiteta Srbije koji su stroži od onih koje je postavila Svetska skijaška federacija.

Igor Jagličić, sportski novinar i komentator kaže da je bila dobra volja OKS da pošalje nordijce na Olimpijske igre.

Važno je naglasiti da su ostvarili norme FIS-a koji ih je čekao da se pojave u Pekingu a oni se nisu pojavili.

Srbija je na održanim Zimskim olimpijskim igrama imala samo 2 predstavnika. Na Zimske paraolimpijske igre nije otišao niko.

Olimpijski komitet Srbije u pisanom odgovoru za Luftiku navodi da obezbeđuje uslove za pripreme i nastup na Olimpijskim igrama, a da su sportski savezi  ti koji rade na razvoju sportskog rezultata. Dalje OKS navodi da su takmičarke Anja Ilić i Maida Drndić tokom kvalifikacija za Zimske olimpijske igre bile jedine dve takmičarke u nordijskom skijanju koje su identifikovane kao kandidatkinje za nastup na ovom takmičenju, ali da do kraja kvalifikacionog procesa nijedna od takmičarki nije uspela da ispuni “zajednički dogovorene interne kriterijume OKS za nastup na Zimskim olimpijskim igrama Peking 2022.”

Interne norme odnosno interni kriterijumi “predstavljaju sredstvo zaštite i očuvanja nivoa sportskog rezultata koji sportista postiže u toku kvalifikacionog perioda, ali ono što je još važnije, ovi kriterijumi predstavljaju jedan vid zaštite minimuma kvaliteta sportskog rezultata na Olimpijskim igrama” kažu iz OKS uz pojašnjenje da je ova procedura sprovedena i za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine i usaglašena sa predstavnicima Skijaškog saveza Srbije.

Norma iznad norme

Igor Jagličić, sportski novinar i komentator koji je prenosio ZOI smatra da su norme nepotrebne u zimskim sportovima kao što su u letnjim jer to “nije ista priča.” Osim što ulaganja u ove sportove nisu uporediva, on naglašava da je poruka koju Olimpijski komitet šalje budućim takmičarima najblaže rečeno loša i obeshrabrujuća.

Jagličić kaže da je ovo najverovatnije prvi put u istoriji Olimpijskih igara da je postojala norma iznad norme.

Troje nordijaca se izborilo za učešće na ZOI ostvarivši  normu Međunarodne skijaške federacije. FIS je potvrdio jednu normu u muškom kros – kantriju, dve norme u ženskom kros – kantriju.

– Neko će reći da je to Kubertenovski, “važno je učestvovati” ali ja ne smatram tako. Imali smo pravo na 1 normu, ali ostvarene 1+2 norme znače da smo se ipak izborili i za tu drugu normu. Meni smeta što smo na sve te norme koje su deca ispunila (nisu ih ispunili na svoja imena već su ih ispunili za državu), oštećeni Miloš Milosavljević, Anja Ilić i Maida Drndić, koji su najviše doprineli kros – kantriju i čenjenici da smo ispunili te norme – kaže on.

Jagličić postavlja pitanje zašto uopšte imamo interne norme za kros-kantri u zemlji u kojoj je taj sport u povoju ili pak negde na marginama.

On ističe činjenicu da se jako malo ulaže u kros-kantri i da je prestrogo određivati dodatne norme, što je uradio Olimpijski komitet.

– Ja sam uvek na strani sportista, meni je bilo jako žao što pored svih onih takmičara, iz kojekakvih egzotičnih zemalja, Brazil, Monogolija, Meksiko nije bilo naših… Mi smo imali mesta tu sa našim takmičarima. Videli bismo kakve bi rezultate ostvarili, ne bi oni naravno bili blistavi ali mi je žao što ta deca nisu nastupila na ovim Olimpijskim igrama. Kakvu poruku mi njima sad šaljemo, kad su oni izborili kakvu takvu olimpijsku vizu i to je potvrđeno od strane FIS-a a nisu mogli da odu na Olimpijske igre posle 4 godine takmičenja, treniranja i koječega.

– Mislim da je poruka loša i da će od njih troje nažalost, ja se plašim da će od njih troje, bar dvoje da prekinu sa aktivnim bavljenjem sportom, što je loše.

„Ovo je bio moj životni san“

– Ja sam ispunila normu još letos i to su kriterujmi od prošle godine. Nije nam rečeno na kojim trkama, da li letnjim da li zimskim. Kad smo ispunili norme, svi su govorili to je to. Niko nam zvanično nije potrvrdio normu ali nam nije ni rekao, ne to vam se ne računa – priča Ana Ilić.

Obe takmičarke Anja Ilić i Maida Drndić su u decembru dobile novčanu pomoć od Olimpijskog komiteta Srbije za pripreme, što je Anji dalo vetar u leđa i potvrdu da će se takmičiti na Olimpijskim igrama. U tom periodu nisu imale pomoć Skijaškog saveza Srbije.

Pripreme na glečerima Anja Ilić je finansirala sama, kao i sve godine bavljenja ovim sportom.

Ski klub “Zvezda” na Zlatiboru u kojem trenira nije u milosti Opštine za koju je Anja kako kaže, nevidiljiva. Iza njenih rezultata, naglašava Anja, stoji ona sama i podrška njenih roditelja.

anja ilic
Foto: Ustupljena fotografija

Dan pre preseka glavnog stanja,  obavestili su je da neće predstavljati svoju zemlju na Zimskim olimpijskim igrama.

– Ovo se ne dešava, ideš na Olimpijske igre, ovo je sigurno neki nesporazum. Sledeća informacija koja dolazi do mene je da OKS nije imao sredstava da pošalje nordijce na ZOI. Koji je  razlog zašto nismo otišli, ne znam. Da mi je teško i da su slomili moju želju za sportom, to je sigurno. Koliko moju toliko ja verujem i Maidinu. Maida i ja smo uzor deci koja treniraju i prate nas. Na pitanje koje često dobijam, zašto niste otišle? Ne mogu nikome da kažem tačan razlog pošto ga ne znam ni ja. Prvih desetak dana nisam mogla da dođem sebi jer ovo je bio moj životni san i nešto u šta sam bila ubeđena da sam ostvarila. U zadnjim trenucima neko je odlučio da mi nismo poželjne ili nešto tako. Ne znam. Verujem da bismo napravile rezultat i da bi svi bili ponosni na nas. Iz mog ugla, ja sam sve što je bilo do mene uradila – kaže Anja.

Srbija nije zemlja zimskih sportova

Maida Drndić nakon neostvarene želje da predstavlja svoju zemlju na ZOI kaže da ne vidi dalju perspektivu za bavljenje sportom.

– San svakog sportiste je Olimpijada, svi se bore samo za to. Naš Olimpijski komitet je nažalost postavio jače kriterijume, mada mi nemamo uslove da ih ostvarimo što je najveći problem. To su nerealni kriterijumi za naše uslove, za naše standarde, Srbija nije zemlja zimskih sportova.

Njen klub “Pešter” je imao informacije o visokim internim normama koje je postavio OKS.

– Ti kriterijumi su davno postavljeni. Bili smo obavešteni o tome, međutim nadali smo se da će OKS do kraja spustiti te kriterijume. Pravi razlog zbog čega nismo otisle na ZOI mi nije jasan ali verovatno zbog toga što se OKS pridržavao tih kriterijuma. Bilo mi je naravno žao, iako sam ostvarila normu i bila među najboljim na na Balkanu nisam otišla na Olimpijadu. Dosta lošiji takmičari od nas su otišli na ZOI.

maida drndic
Foto: Printskrin/Instagram

Maida se za svoje rezultate izborila sama.

Trenira 8 godina, najpre u biatlon a zatim nordijsko skijanje u Klubu “Pešter” u Sjenici.

Klub finansijski zavisi od dobre volje Opštine i pojedinaca. Nordijsko skijanje je skup sport, te 12 takmičara koliko ih ima Sjenica, trenira na sjeničkom skijalištu Žari, u staroj opremi i bez bilo kakve podrške Ski Saveza Srbije. Podrška je izostala i u olimpijskoj godini.

FIS nas je čekao u Pekingu

Mina Ilić, trener ženske nordijske reprezentacije za Luftiku kaže da je prisustvovala sastanku kada su postavljani kriterijumi za plasman na ZOI i prema njenim rečima ni u jednom trenutku nije bilo reči da se letnje trke ne računaju za ukupan plasman.

mina i anja ilić
Foto: Skijanje.rs

Letnje trke podrazumevaju skije na točkovima, objašnjava Ilić i naglašava da je FIS  dala jednakost zimskim i letnjim trkama iz razloga što 90% zemalja nema snega za skijanje tokom čitave godine u cilju da sve zemlje budu jednake.  Takmičari mnogih zemalja nemaju mogućnost da skijaju tokom čitave godine, kao što su Norveška, Finska…

– Naš Olimpijski komitet  je dao sebi za pravo da misli da su bitniji od Svetske skijaške federacije – kaže Mina i napominje da ni u jednom trenutku nje dobila zvaničnu informaciju da se letnje trke ne računaju, do trenutka kada je okončana FIS lista, u januaru ove godine.

– Nije mi nije palo na pamet da će nam neko nakon ostvarene kvote reći da se to ne računa, odatle su krenuli svi naši problemi. Nisam rekla da bismo uzeli medalju, ne bismo. Ali ostvarili bismo rezultat ispred svih zemalja u regionu – kaže trener naše ženske nordijske reprezentacije.

Prema njenim rečima postoje velike šanse da na sledečim ZOI u Milanu imamo ukupno nula takmičara.

– Niko ne prenosi da imamo  nula takmičara na Zimskim paraolimpijskim igrama. Mene je sramota, kao trenera zimskog sporta koji je i donekle bio uključen u rad paraolimpijaca da imamo nula takmičara. Nama u Milanu sledi nula.

– Mi na to gledamo ovako: Anja je ikona sporta na Zlatiboru, Maida je ikona sporta u Sjenici. Kako ja takmičara koji sutra treba da izađe na livadu po hladnoći i skija da motivišem da će ići na Olimpijadu, kada on gleda Anju koja trenira 7 sati dnevno, pobeđuje i ima ozbiljne rezultate a nije otišla na ZOI iz razloga koji ni nama samima nije poznat?

Ilić kaže da je ovo veliki korak unazad i da ne vidi način da se Srbija u ovom sportu oporavi, nakon ovakvog sleda događaja.

Samo je Anja Ilić nastavila da skija. Njen cilj je pobeda na Balkan kupu čije će se finale održati krajem marta u Turskoj.

Mina Ilić se nada da će taj rezulalt navesti nadležne da shvate da najbolju takmičarku Balkana u nordijskom skijanju nismo poslali na Zimske olimpijske igre.

Anja je 1. sportistkinja Srbije koja je obezbedila učešće na ZOI u Pekingu

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

180 Shares
180 Shares
Share via
Copy link