Magazin Srbija

“Zličić protiv Srbije”: Novosađaninu 6.700 € odštete jer policijska brutalnost nije okej

Evropski sud za ljudska prava doneo je jednoglasnu presudu u korist Novosađanina Aleksandra Zličića koji je tužio državu.

Evropski sud za ljudska prava (ESHR) presudio je danas da Srbija treba da plati Novosađaninu Aleksandru Zličiću 2.700 evra na ime nematerijalne štete i 4.000 evra na ime troškova i izdataka zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U predmetu „Zličić protiv Srbije“, sud je jednoglasno presudio da je Srbija prekršila član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman, dok je većinom šest prema jedan presudio da nije prekršila paragraf 1 člana 6, odnosno pravo na pravično saslušanje, saopštio je Savet Evrope.

Zličić (39) je tužio državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tvrdeći da su ga policajci pretukli u januaru 2014. godine nakon što su njega i njegovog druga priveli u novosadsku policijsku stanicu, i da su mu pretili. On je naveo da im je policija prišla dok su sedeli na klupi i pitala ih da li je u njihovom vlasništvu mala plastična kesa u kojoj se, prema tvrdnjama srpskih vlasti, nalazila marihuana.

Zličić je naveo da je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i da su povrede zabeležene u izveštaju lekara.

Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je odluka domaćih sudova bila dovoljna za otkrivanje kršenja člana Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman. Sud je, međutim, naveo da su do takvog zaključka doveli i mnogi drugi faktori, uključujući medicinske dokaze i izjave svedoka, prenosi 021.

Zaključak sudija je da je država Srbija prekršila član 3 Konvencije i nesprovođenjem adekvatne istrage, ali i da je Zličić imao pošteno suđenje, navedeno je u saopštenju.

Telekom i Telenor zajedničkim snagama za uništenje slobodnih medija

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

840 Shares
840 Shares
Share via
Copy link