Magazin Putovanja Srbija

Pozdrav sa Zlatibora: “Odiše” prirodom, podseća na Slaviju i još samo ale fale (FOTO)

Zlatibor je nekada slovio za jednu od najlepših srpskih planina i savršeno mesto za porodični odmor u netaknutoj prirodi. Ipak, to već duže vreme nije slučaj. Zlatibor je postao nepregledno gradilište višespratnica nalik onih u novobeogradskim blokovima, a renovirano jezero savršeno se uklopilo u celokupni haos.

Jezero u centru Zlatibora, kao simbol ove planinske lepotice, poslednjih meseci je bilo isušeno i puno radnika koji su tu sređivali sve i svašta. Popravljeno je korito, zamenjena voda i postavljena, nećete verovati, fontana!

I to ne bilo kakva fontana, već svetleća. Sa reflektorima, slapovima u bojama koje se menjaju, dekorativnom rasvetom u obliku zvezde, sa strobovima koji po obližnjem šetalištu bacaju svetlo u obliku srca…

Prve fotografije je na društvenim mrežama podelio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, ponosan na novu fontanu koja neodoljivo podseća na onu na Slaviji, samo što ova zlatiborska još nije zapevala.

Док по устаљеном обичају пред зимску сезону траје негативна кампања о Златибору, ми вредно радимо.

Posted by Milan Stamatović on Thursday, 10 December 2020

Neke stvari su ok – to što ima novih zelenih površina oko jezera, rekonstruisane su i pešačke staze, ali je plato ispred Kraljeve česme proširen i dodato je još betona, piše Noizz.

Isto tako, uklonjene su drvene kućice gde su se prodavali suveniri, palačinke i sladoled, ili čim su već sve lokalni prodavci mamili turiste. Umesto njih koje su, koliko-toliko imale dušu, sada je nikao nepregledni red bezličnih radnjica i butika koji su načičkani jedni uz druge.

Na žalost, ova vazdušna banja, jedna od najlepših planina na Balkanu, ili zapravo ljudi koji je vode, popuštaju pod naletom profita pa se gradi bez reda i plana. Gde god se okrenete niklo je neko gradilište iza kog ostaje megalomanski hotel ili neka stambena zgrada.

Nema više onih planinskih kuća i vikendica sa dvorištem a pod bagerima polako počinje da nestaju i okolna brda. I sve to kako bi se privuklo što više turista.

Ostaje misterija ko će biti ti turisti koji će želeti da svoj soliter zamene soliterom na Zlatiboru. Pri tome, moraće papreno da ga plate i da se po centru guraju sa ljudima oko fontane, a istu takvu, šljašetću imaju i u Beogradu i to za džabe, i plus ova peva.

Kako je omiljeno srpsko jezero postalo veliko, ružno i nebezbedno gradilište

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

635 Shares
635 Shares
Share via
Copy link