Ljubimci

Prva zemlja koja je životinje priznala kao bića s osećanjima

Država Novi Zeland napravila je veliki civilizacijski korak, tako što su životinje priznali kao bića sa osećanjima.

Kako javlja „Animal Equality“, a prenosi portal Pet face, vlada te zemlje prošle nedelje je donela amandman prema kojem su životinje, poput ljudi, proglašene za bića sa osećanjima.

– Reći da i životinje imaju osećanja znači eksplicitno tvrditi da i one mogu osetiti i pozitivne i negativne emocije, uključujući bol i tugu, kaže Virginia Williams, predsednik Nacionalnog Savetodavnog komiteta za postupanje prema životinjama!

Ono što je novitet je eksplicitnost, jer upravo ona označava još jedan korak na putu dobrobiti životinja.

Nedavni zakon takođe uključuje zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Williams kaže da to što je Novi Zeland službeno priznao životinje kao „bića sa osećanjima“, temelj za budući Zakon za dobrobit životinja!

Donna Waltzl, direktorka organizacije za zaštitu životinja Nelson SPCA, kaže kako su ove promene „divne“ i kako je „sjajno što je napokon ova ideja ozakonjena“.

Objasnila je da je vrlo dobro vidljivo da i životinje pate kada se razdvajaju od sebi dragih i da pokazuju različita osećanja! Takođe, neke životinje su zapostavljene i imaju pravo i ozbiljne probleme da prežive.

Nadležni su takođe naglasili da je ova deklaracija o osećanjima bila potrebna jer većina novozelandskih zakona životinje tretira kao „objekte i predmete“, umesto kao živa bića.

Walzl se nada da će ova zakonska promena značiti korak napred u sankcioniranju zlostavljanja životinja i dodala da se nada da će kazne za zslotavljače biti strože!

Novi zakon takođe predviđa brže i strože kažnjavanje manjih i srednjih prestupa kada je reč o dobrobiti životinja i omogućuje inspektorima da, među ostalim merama, izdaju i upozorenja.

Najdirljivije objašnjenje zašto psi žive kraće od ljudi promeniće način na koji živite

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

439 Shares
439 Shares
Share via
Copy link