Magazin

Prošlo je 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, a čuvena borilišta prekrila su pustoš i uspomene

sarajevo-zimske-olimpijske-igre
Foto: Printscreen

Prošlo je tačno 40 godina od kada je Jugoslavija bila centar sveta i održala Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

I dok su tada svi pisali o Sarajevu, sada je od impresivnih borilišta ostala pustoš ili uspomene.

Zimske olimpijske igre su svečano otvorene 8. februara 1984. godine na stadionu „Koševo“, a olimpijski plamen je tada upalila Sanda Dubravčić, prenosi Nova.

Četiri decenije kasnije se na planinama koje okružuju Sarajevo nalazi tek neka borilišta ili njihovi tragovi jer su mnogi uništeni tokom rata 90-ih.

Neka ni do danas nisu rekonstruisana, pa predstavljaju uspomenu nekih drugih vremena.

Bilo je čak i najava da će Sarajevo pokušati da organizuje Zimske olimpijske igre 2030. godine, da će biti renovirane skakaonice i nordijske staze na Igmanu, da će biti sređena bob staza na Trebeviću, ali se 2022. godine odustalo od te ideje.

U Sarajevo se takmičilo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se pojavio jedan afrički skijaš Lamine Geje iz Senegala.

Na programu su tada bili alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umetničko klizanje, bijatlon, nordijsko skijanje i ski skokovi. Olimpijsko selo je bilo na Mojmilu, a takmičili su se sportisti na Jahorini, Bjelašnici, Igmanu i Trebeviu. Potrošeno je tada 150 miliona dolara, a Sarajevo je sada postalo mesto gde su održane Igre, a ne atentat na Franca Ferdinanda. Prodato je 250.000 ulaznica za 12 takmičarskih dana, a više od dve milijarde ljude je gledalo barem neki događaj iz ovog grada.

Maskota je bio čuveni Vučko, čije magnete, priveske i ostale suvenire i dalje možete naći u Sarajevu, a svuda su se čule pesme Zdravksa Čolića.

Bizarno je što tog februara nije bilo uopšte snega, pas u mnogi strepeli da će doći do promene datuma. Onda je usledilo čulo u noći između 7. i 8. februara.

Sneg je padao tolikim intezitetom da ga je bilo i previše, pa su se organizatori čak i hvatali za glavu.

Vojska je pomogla u čišćenju snega i sve je bilo spremno za prvi dan. Tačno 1.600 ljudi je u nekom trenutku nosilo baklju.

Jure Franko je doneo Jugoslaviji prvu olimpijsku medalje i to srebro u veleslalomu. Najviše medalja je osvojio Sovjetski Savez – 25, a najviše zlatnih medalja je pokupila Istočna Nemačka čak devet.

Zanimljive činjenice o Bosni i Hercegovini

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link