Magazin Srbija

Ziđin odustao od rudnika i iskopavanja na Kosmaju

ziđin
Foto: N1

Kompanija „Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor“ donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju, na istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, saopšteno je iz kineske kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta na osnovu analiza koje je kompanija „Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor“ intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja, zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru.

Kineska kompanija Ziđin koja trenutno posluje u Boru, obavlja istraživanja na području sela Rožanci u opštini Barajevo, radi eksploatacije olova, cinka, bakra, zlata, u šta se Nova.rs uverila na terenu.

Na ovo su ranije upozorili ispred Eko Inicijative Barajevo, navodeći da je nekoliko meštana prethodnih dana primetilo vozila kompanije Ziđin, a prvi put su primećeni 12. februara ove godine.

Meštani ovog barajesvskog sela u izjavi za Nova.rs naveli su da su prethodnih dana videli ljude koji s obe strane glavnog seoskog puta, a mahom na privatnim imanjima, razvlače kablove.

Deo ljudi ostao je zbunjen o kakvim je radnjama reč, navodeći da su mislili da uspostavljaju internet mrežu.

Pojedini su čak i razgovarali s predstavnicima ove firme i navode da im je rečeno da je nejasno kako će se ruda vaditi jer je reč o velikoj dubini. Žitelji ovog sela koje se ekonomski i u svakom drugom smisu oslanja na opštinu Barajevo, boje se scenarija iz Gornjih Nedeljica.

– Čitavo ovo područje od Avale do Kosmaja bogato je rudama još od doba Rimljana, to je mesto Babe i okolina. Sigurno su se i na to ustremili – navodi jedan od meštana.

Meštani su se uplašili da im se sprema sudbina Gornjih Nedeljica, a ekološki aktivisti upozorili su na brojne opasnosti. U međuvremenu, pod pritiskom javnosti Ziđin je odustao od radova.

Mndra mja – dokumentarni film o selu koje je Srbija prodala Kinezima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link