Magazin Svet

Policajci hteli da razbiju skup ekoloških aktivista, pa zaglavili u blatu do kolena (VIDEO)

Ekološki aktivisti policija blato
Foto: Screenshot / Twitter / _maxgranger

Ekološki aktivisti širom sveta suprotstavljaju se pohlepnim energetskim kompanijama, pokušavajući da spreče dalje uništavanje prirode, što često dovodi do sukoba sa policijom, ali ponekad i do komičnih situacija.

Naime, Nemačka pokušava da se nekako izbori sa energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini i to otvaranjem novih kopova uglja, a kako bi ostvario taj cilj, veliki energetski gigant odlučio je da iseli čitavo jedno selo i sravni ga sa zemljom.

Reč je o selu Licerat u blizini Kelna i Dizeldorfa, a hiljade ekoloških aktivista se okupilo kako bi sprečilo tu zamisao kompanije RWE i onemogućilo proširenje rudnika kako bi se kopao lignit.

Scena kao iz humorističke serije “Beni Hil”

RWE je još ranije otkupila nekretnine i iselila stanovnike ovog mirnog nemačkog mesta, a protesti su kulminirali juče, kada se borcima za čistu prirodu pridružila švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, piše Index.

Naravno, došlo je i do sukoba sa policijom, koja je da ih pokušala rastera, međutim saveznik demonstranata bila je kiša koja je neumorno padala i napravila stravično blato.

Aktivisti su počeli da gađaju policajce, koji su se našli u problemu, jer su zaglavili u blatu do kolena i padali kao snoplje!

U pomoć su im priskočile drugi kolege, međutim, to je samo dovelo do serije presmešnog padanja po blatnjavoj livadi.

Ekolozi su iskoristili priliku da se dobro narugaju policajcima, a jedan od njih, obučen u srednjevekovnog monaha, čak je gurnuo policajca, koji je potom pao u blato.

Snimak objavljen na ovoj društvenoj mreži pregledan je preko 9 miliona puta, a mnogi su komentarisali da samo fali muzika iz “Beni Hila” da upotpuni atmosferu.

Stanovnici bili primorani da prodaju imovinu kompaniji koja planira da selo sravni sa zemljom

Inače, evropski energetski gigant RWE namerava da u potpunosti sruši Licerat kako bi ispod sela rudario ugalj.

Stanovnici su se odavno iselili, ali ekološki aktivisti su započeli sa protestima nakon odluke regionalnog suda u ponedeljak, kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju kompaniji.

RWE je u sredu ujutro najavio početak rušenja naselja Licerat. Posljednji stanovnik selo je napustio 2022. godine, pošto je bio primoran da proda svoju nekretninu kompaniji, piše Associated Press.

Krajem decembra, lokalni okrug u kojem je smešten Licerat izdao je opštu naredbu da se evakuiše selo.

Reč je o projektu kojeg je “pogurala” vlada, kako bi omogućila da Nemačka lakše prebrodi evropsku energetsku krizu.

Nemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira da prestane da koristi ugalj do 2030. godine, ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku, nakon što je rat u Ukrajini ugrozio snabdevanje energentima.

Izvor: Index

Policija od bajatih štrudli sa sirom i vitamina C mislila da je droga, Splićanin 90 dana ležao u zatvoru

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link