Magazin Srbija

Kineska kompanija u Srbiji daje 15.000 radniku koji napiše najbolji hvalospev o groznim uslovima za život i rad

bor rudnik
Foto: Printskirin/YouTube/IstmediaSerbia/Rudnik čukaru peki

Radnici kineske kompaniije Ziđin mogu da dobiju nagradu od čak 15 hiljada dinara ako napišu sastav u kojem opisuju kako im je lepo u neljudskim uslovima u kojima žive i rade. Iz Ziđina poručuju da je cilj konkursa da podstaknu entuzijazam zaposlenih i da “vole kompaniju i svoj posao.”

Ova kompanija je kineskim i srpskim radnicima u petak poslala poziv za učešće na literarnom konkursu svojim zaposlenima na temu “Ziiđin i ja”. Kako javlja Istmedia, prva tri najbolja literarna rada biće nagrađena sa 15.000, 10.000, odnosno 5.000 dinara.

Naslov neodoljivo podseća na film Gorana Markovića, u kome je mali Zoran pobedio na konkursu za najbolji sastav o Titu. Zoran je prvo mesto osvojio, jer kako u sastavu kaže, Tita voli više nego svoje roditelje.

Kap pobednik osvojio je nagradno putovanje koje je bilo pravi izazov za bucmastog dečaka ali ga je na kraju dovelo do zaključka šta je porodica.

Pravo je iznenađenje što su se iz kompanije oglasili sa ovim urnebesnim konkursom, baš kada je građanima Bora prekipelo da ih tretiraju kao građane drugog reda.

ziđin
Foto: Ziđin poziv/Istmedia.rs

Ziđin, nakon što je radio i danju i noću, bez dozvole, bez studije uticaja na životnu sredinu, u neposrednoj blizini domova, stanovnika Bora, pametno se dosetio da “podstankne” zaposlene da pišu hvalospeve o kompaniji koja je i u Kini plaćala više milionskih kazni za zagađenje.

Prema saznanjima portala Istmedia.rs Ziđin je od države dobio 2 miliona evra kao kovid pomoć privredi zbog pandemije. A ovakav smeštaj su omogućili svojim radnicima.

Kako smo saznali od građana Bora, Ziđin je radio skoro neometano tokom trajanja pandemije te nije jasno kakve posledice pandemijaoseća ovaj najveći zagađivač Bora.

Predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu SSP Igor Radošević rekao je da je Ziđin kada je došao u Srbiju, krajem 2018. godine, tona bakra koštala 5.400 evra, dok sada vredi skoro 50 procenata više – 7.800 evra, piše N1.

Nije im palo na pamet da ogroman ostvareni profit ulože u ispunjavanje ekoloških standarda ali državnu pomoć su brže bolje prigrabili.

Ostaje nam da sačekamo rezultate konkursa i najbolje radove radnika Ziđina.

Zoran je svoj sastav pisao zbog dečije naivnosti i da bi se prilbližio svojoj prvoj jubavi, Jasni.

Da li će zaposleni Borjani u Ziđinu napisati zadovoljavajuće hvalospeve u zamenu za 15-ak hiljada dinara i zdravlje i živote svojih sugrađana, saznaćemo početkom maja.

Kineski Ziđin bez dozvole radi i noću i danju, SNS pritišće aktiviste da ćute

511 Shares
511 Shares
Share via
Copy link