Srbija Vesti

Dve trećine majki u Srbiji psihički “pucaju” i ne ide na bolje

Pandemija koronavirusa ostavlja sve jače, dublje i trajnije posledice kako na društvo, tako i na pojedince. Naročito su na udaru žene, koje su i bez pandemije pod jakim stresom jer moraju na sebe preuzimati ogroman teret odgovornosti. Od trenutka kada ustanu ujutru one su majke, supruge, domaćice, kvalitetne i posvećene radnice u svojim firmama, a stres koji ih nagriza dodatno je pojačan u ovim teškim vremenima.

One često imaju osećaj da će „pući“ pod pritiskom koji osećaju, a istraživanje Centra za mame pokazuje da su dve trećine majki u Srbiji izložene ovakvom osećaju, dok samo polovina njih ima kome da se obrati za emocionalnu i logističku podršku.

Ovo istraživanje pokazalo je da se 72,2 odsto majki oseća usamljeno, a kod 65,5 odsto pandemija je loše uticala na njihovo mentalno zdravlje.

– Više od polovine ispitanih mama ne pronalazi vreme za aktivnost u kojoj uživa, kao ni za samostalnu fizičku aktivnost, što između ostalog dovodi do toga da zabrinjavajući broj njih oseća kao da će pući i da im je potrebna psihološka pomoć – rekla je direktorka Centra Jovana Ružičić.

Ispitanice su u 20,9 odsto slučajeva rekle da je partner više bio uključen u obaveze oko doma i dece, dok je više od 60 odsto njih reklo da se njihova količina posla i obaveza povećala, prenosi 021.

Otvoreno pismo jedne majke ocu koji ne plaća alimentaciju i ne brine o sinu 10 godina

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
3.2K Shares
3.2K Shares
Share via
Copy link