Balkan Ljubimci

Krava koja je izvučena živa iz ruševina u Baniji rodila u azilu, njena beba je simbol nade

U moru nesretnih vesti o tužnim sudbinama životinja s područja pogođenih zemljotresima u Hrvatskoj, tri svinje i trudna krava Šarava iz sela Župić nedaleko od Petrinje zamenili su oštećenu štalu sigurnošću azila Farmica u Našicama.

Luka Oman iz udruženja Prijatelji životinja učestvovaoo je u njihovom premeštaju u novi dom, zajedno s aktivistima osječkog udruženja Pobjede i Farmice, i istaknuo da su te životinje glas za sve one koje su bez nade.

„Neopisivo smo sretni što je Šarava jutros mirno i bez straha donela na svet svoju bebu. Prvi put u osam godina njena života dete joj neće biti oduzeto radi prodaje klanici, već ga od trenutka rođenja čekaju samo ljubav i lep život“, dirnuti su aktivisti triju udruženja, a prenosi Index.

Kažu da je ovo izuzetan događaj i zato što je i u svetu retkost da se tele rodi u utočištu i da svoje prve udahe i korake dočeka na slobodi, a ovo je prvi takav slučaj u Hrvatskoj!

„Većini ljudi rođenje teleta ne znači mnogo, ali za nas koji ih volimo, koji ih ne jedemo i koji ne pijemo mleko njihovih majki, ovo je nešto veliko, čudesno, izvanredno i dragoceno“, oduševljeni su Prijatelji životinja. Ističu da su, kao i ljudske majke, krave jako vezane za svoju decu i nose ih devet meseci. Ujedno su, osim ljudi, jedini sisari koji plaču pa je Šarava ujedno prva mama krava u Hrvatskoj koja neće proliti suze za svojim detetom!

Ivana Crnoja iz Udruženja Pobjede, koja vodi osječki azil, dodaje:

„Danima smo bili u iščekivanju rođenja i potpuno se raspekmezili ugledavši prve prizore Šarave kako sretno i predano, kao svaka životinjska mama, liže svoje dete. Vodimo azil za pse i ta slika ljubavi potpuno je jednaka onima koje gledamo promatrajući rađanje štenaca u azilu. Sve smo napravili kako je red pa je malena, kao i svaka beba, u meni odmah dobila kumu, a Šarava naše čvrsto obećanje da joj više nito neće oduzimati mleko, već će, kao što je to priroda i namenila svakoj vrsti, njeno mleko biti samo za njeno divno dete.“

Ivana Varkonji iz Farmice ne može dovoljno nahvaliti predivni karakter Šarave koja ju, poput psa, sledi u stopu i liže joj ruku:

„Uzbuđena sam i presretna! Pre poroda bila sam verovatno napetija od nje, tri noći spavala sam obučena i u iščekivanju. Veterinar zasad pretpostavlja da je tele curica, ali nismo hteli uznemiravati Šaravu detaljnim pregledom kako se ne bi uplašila da će ostati i bez ovog deteta. Za nas koji spašavamo sve životinje najveće je čudo da se njena beba rodila u sigurnosti utočišta, okružena ljudima koji su dočekali njen dolazak na svet s puno ljubavi i za nju i za njenu mamu. Nikada neće biti vezana lancem niti će se morati bojati klanice. Trčaće velikim imanjem, otkrivati druge životinje, maziti se s nama, osećati travu pod nogama i sunce na glavici.“

Udrugženje Farmica početkom godine primila je Šaravu i njenu tada još nerođenu bebu te svinje Belu, Lajku i Lunu kako bi im spasila živote, uprkos tome što već zbrinjava pse, mačke, svinje, koze, magarca, kokoši, patke i druge životinje, od kojih su mnoge invalidne i s posebnim potrebama.

Trebaju im finansijska sredstva za gradnju ograde oko utočišta, nove štale i prostorija za novoprimljene životinje, kao i za hranu i lečenje životinja.

Pomoći im se može uplatom donacije na: IBAN: HR5923400091110916596, SWIFT: PBZGHR2X, PayPal: farmicanasice@gmail.com.

Srna i posle 2 i po godine posećuje devojčicu iz Bosne koja ju je spasila

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

48 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap