Magazin

Nikolu udruženje za brigu o životinjama optužilo za prevaru sa novcem, anonimna dobrotvorka mu pomogla da plati porez

nikola-azil
Foto: Instagram/animal_rescue_nikola

Izgleda da je vlasnik azila za životinje u Srbobranu Nikola Stojković (21) na pragu rešenja svojih muka nakon što nije uspeo da plati zaostali dug od 1.762.514,93 dinara po rešenju Poreske uprave a na ime zaostalog poreza na dohodak i druge prihode.

Iz te institucije, sem tekućeg računa na koji treba da izvrši uplatu, nisu poslali “poziv na broj” i “šifru delatnosti” pa je bilo nemoguće izvršiti transakciju, piše Blic.

Nikola je novac skupio za samo dva dana zahvaljujući jutjuberu Bogdanu Iliću, poznatijem pod nadimkom Baka Prase, koji je Nikoli donirao milion dinara i još jednoj poznatoj ličnosti koja nije želela da se otkrije njen identitet, a koja je obezbedila ostatak novca za isplatu duga.

Finansijski stručnjaci i pravni tim dobrotvorke stali u odbranu Nikole

Ista ta osoba koja, kako nam je objasnio Nikola, ne želi da otkrije svoj identitet, nakon muka oko uplate poslala je svoje finansijske savetnike i čitav pravni tim u pomoć ovom humanom momku.

– Svi smo bili zatečeni činjenicom da je Poreska uprava zaboravila da mi u rešenju pošalje “poziv na broj” i “šifru delatnosti”. Ako oni kao poreski stručnjaci mogu da naprave takvu grešku, kako od nas koji se ne razumemo u finansije očekuju da ne napravimo grešku. Mada ja i dalje smatram da nisam učinio ništa pogrešno i da nisam kriv niti sam ikakav kriminalac. Isto smatra i dobrotvorka koja mi je obezbedila novac koji mi je falio za isplatu duga te je poslala svoje finansijske savetnike i čitav pravni tim koji su razgovarali sa mnom i mojim advokatima i svi su došli do istog zaključka. Nisam kriv i nisam kriminalac – izjavio je Nikola za “Blic”.

porez-nikola-azil
Rešenje Poreske uprave u kojem je naveden samo broj tekućeg računa / Screenshot

U Poreskoj upravi muk

Nikola kaže da mu se još niko iz Poreske uprave nije obratio bez obzira na to što je javnost saznala za njihov propust.

– Novac je tu i čeka da bude uplaćen samo što ne znam kako. Svestan sam da žalba koju su moji advokati poslali u sredu ne odlaže izvršenje, odnosno plaćanje duga i spreman sam da uplatim celokupan iznos čim saznam kako. A to znaju samo nadležni iz Poreske uprave koji su znali da me optuže za svašta, a nisu znali da mi pošalju detaljno kako da uplatim navodni dug. Kada je već čitav slučaj toliko apsurdan, nadam se samo da sada neće ispasti moja krivica što mi Poreska uprava nije poslala potrebne podatke. Ponavljam, ja znam da nisam kriv i nadam se da će usvojiti moju žalbu a ako to ne učine spreman sam pravdu da potražim i pred Međunarodnim sudom – priča Nikola.

Nikola je ipak presrećan što je skupljen sav novac koji duguje državi i zato što, kako kaže, još uvek ima dobrih i humanih ljudi. On smatra da je u čitavom ovom slučaju došlo do greške i da je ovo danak njegovom neiskustvu.

Sa njim su se složili i stručnjaci koji kažu da je reč o finansijskoj nepismenosti jednog humanog mladog čoveka koji ima svu potrebnu dokumentaciju za dokazivanje na šta je utrošio novac što bi, prilikom razmatranja žalbe na rešenje Poreske uprave, ta institucija morala da uzme u obzir.

Nikola je, inače, osoba oko koje se danima vode ratovi na društvenim mrežama. Udruženje “Ventura”, koje se takođe bavi napuštenim životinjama, objavilo je da je Stojković ogromnu cifru koju će uplatiti kao porez mogao da iskoristi za dobrobit pasa.

– Ovo nije kazna za humanost kao što Nikola pokušava da predstavi već kazna za nepoštovanje zakona! Možda je nekome milion za porez prava sitnica, ali to je veliki novac kojim se može nahraniti mnogo životinja. Bahatost je odigrala svoje – naveli su iz udruženja za brigu o životinjama “Ventura”.

Nikola (21) u svom azilu ima preko 100 pasa, sada ga iz drugog udruženja optužuju za milionsku prevaru

Čitajte Luftiku na Google vestima

21 Shares
Share via
Copy link