Magazin

Zemlja u kojoj je nepristojno ostavljati bakšiš, a prodavci i konobari jure mušteriju da vrate novac

62475226-japanski-bonton-za-stolom
Foto: Getty Images

Drugačija je to kultura, nama ponekad teško pojmljiva.

Ostavljaviti napojnicu (ili ne) konobarima u kafićima i restoranima širom sveta, pitanje je koje muči brojne putnike jer običaji davanja bakšiša nisu isti u svim zemljama.

U Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj lokalci po pravilu dodaju 10 posto iznosa na račun, dok Francuzi, Italijani i Španci najčešće ostavljaju bakšiš u iznosu od 5 posto računa.

I dok Amerikanci daju napojnicu i ako usluga nije bila dobra, u Japanu se tako nešto nikada ne događa. U Zemlji izlazećeg sunca pravila ponašanja su drugačija. Na primer, nikada nećete videti Japanca da jede u hodu, duva nos na javnom mestu, a većina građana ove zemlje stišava ton svog telefona u gradskom prevozu.

U Japanu ostavljanje bakšiša nije samo neuobičajeno nego i neugodno, pa čak i bezobrazno. Kultura pružanja usluga bez napojnice nama može biti nezamisliva, ali u dalekoistočnoj zemlji je potpuno suprotno. Ako date bakšiš konobaru, on će se uvrediti.

„Bez obzira na upozorenje da se napojnice u Japanu ne ostavljaju, neki turisti insistiraju na pokazivanju zahvalnosti novcem – ali to tako ne funkcioniše u ovoj zemlji“, otkriva Džejms Mandi iz kompanije InsideJapan Tours za Bi-Bi-Si. Dodaje i kako nije neobičan prizor videti konobara kako trči za gostom kako bi mu vratio novac koji je ostavio za napojnicu.

Turistima jednostavno ne ide u glavu da Japanci rade svoj posao s ponosom i da je dovoljno da im kažete oišikata (bilo je ukusno) ili gokizo sama (hvala što ste pripremili jelo) i blago se naklonite, ako želite da se zahvalite za dobru uslugu.

Izvor: Pun Kufer

Japanska vlada poziva mlade da svom silom skliznu u alkoholizam i pomognu državi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link